Пуснаха на свобода жена, осъдена на 30 години затвор заради аборт. Това става, след като съдът реши нейното предсрочно условно освобождаване, предадоха световните агенции.

Става въпрос за 28-годишната Сара Рохел. Тя излежаваше присъдата си в женския затвор в град Сакатеколука, на около 50 километра от Сан Салвадор. След освобождаването си Рохел е била посрещната  от роднини и от представителка на Асоциацията за декриминализиране на някои аборти в страната.

Абортът е извършен през 2012 година. Докато била бременна в осмия месец тя се подхлъзнала и изгубила бебето си. Инцидентът станал в момент, когато тя прала в задния двор на къщата си. След това изпаднала в безсъзнание и била откарана в болница.

Медиците обаче заподозрели, че е извършила аборт. А по-късно заради това е осъдена. Намеса на Асоциацията за декриминализиране на аборти в страната довела до намаляване на присъдата й на 10 години. Но не изчакала края й. 

В Салвадор абортите са забранени във всички случаи и има присъди до осем години затвор за тях. Но прокурорите и съдиите категоризират случаи на аборти като убийства с утежняващи вината обстоятелства, при което може да се наложи присъда до 50 години затвор.