На 9 януари на мобилните телефони на граждани на целия остров Тайван се появиха предупреждения за възможно въздушно нападение. Това беше предшествано от изстрелването на китайски сателит в китайското въздушно пространство, което се случи на фона на нарастващото напрежение между Тайпе и Пекин.

Предупреждението на президента беше изпратено до мобилните телефони на жителите, които бяха предупредени за преминаването на ракетата и помолени да бъдат загрижени за личната си безопасност, съобщава Daily Mail. Тревогата за въздушна атака беше обявена няколко минути след като китайските власти обявиха успешното изстрелване на сателита Einstein Probe от космодрума Xichang (югозападно от провинция Съчуан).

Държавната телевизия съобщи, че изстрелването е извършено с помощта на носител Long March-2C и че сателитът е успешно поставен в орбита. Това не беше обявено предварително и не бяха дадени подробности.

Инцидентът с предупреждението за въздушна атака във вторник, 9 януари, се случи само няколко дни преди президентските и парламентарните избори. В събота народът на Тайван, според Китай, ще избира между война и мир.

Ракета носител Long March-2CЦял екран
Ракетата носител Long March-2C Снимка: X (Twitter)

Пекин гледа на Тайван, разположен на около 160 км от източното крайбрежие на Китай, като на отцепническа провинция, която трябва да попадне под негов контрол.

Тайван на картатаЦял екран
Тайван на картата

Според държавната информационна агенция Синхуа изстреляният китайски сателит ще "следи мистериозни временни явления във Вселената, които наподобяват трептенето на фойерверки". Това е необходимо, за да се разкрият малко известни аспекти на космоса, казаха журналисти.

Сигналът за въздушна атака е прозвучал по време на пресконференция на тайванския външен министър Джоузеф Ву.

"Това е нещо, с което се борим от дълго време. Що се отнася до тайванското правителство, нашата армия е готова да се справи с всяка извънредна ситуация", каза Ву в отговор на въпрос за сателита и възможните провокации от страна на КНР .

Той спомена, че ракетата-носител на спътника е прелетяла над Южен Тайван, но не предостави подробности.

Водещият кандидат за президент на Тайван Уилям Лай каза, че се надява да поднови диалога след почти осем години на пълно отхвърляне от страна на Пекин. Китай, като условие за възобновяване на контактите, изисква от ръководството на Тайван да се откаже от претенциите си за собственост върху острова.