Украинският президент Владимир Зеленски остро разкритикува руския лидер Владимир Путин, отговаряйки на въпрос за възможността за диалог с него. Това става ясно от интервю за Reuters от 21 май.

„Само че днес той не е независима фигура, първо, той е с промит мозък – той проми хората, те промиха него“, каза той.

Политикът отбеляза, че Путин е в „абсолютен информационен балон“ и е пълен с желание да унищожи Украйна.

„Не можете да седнете да разговаряте с човек, чиято единствена цел е да ви унищожи, и днес тук не можете да намерите честен диалог“, подчерта Зеленски.

Той увери, че натискът от президента на Руската федерация не винаги ще бъде силен.

"Той остарява. Така или иначе ще умре", обясни лидерът.

Той подчерта, че сега е невъзможно да се „раздаде” държавата, защото по-късно ще бъде трудно да се върне. Според прогнозата на Зеленски тогава може да възникне ситуация като с Крим след 2014 г. Според него светът няма да мисли дълго за Украйна, позицията на Запада вече е загубила сила.

„И струва ми се, че не можем да се откажем от този шанс“, каза президентът.

Той увери, че Путин не е сам, като отбеляза, че се влияе от парите, Китай, арабския свят и други подобни. Въпреки наративите, че Украйна уж се управлява от Съединените щати, самият политик се ръководи от „големите пари, които са около него“.

„Той разбира, че трябва да управлява до смъртта си и само с краката напред ще бъде изнесен от Кремъл, че това е системата, в която се намира, и неговото обкръжение го държи в тази система“, подчерта Зеленски.

Той добави, че Украйна всеки ден търси това слабо място и определено ще го намери.