Украинските войски успяха да спрат руското настъпление в района на Харков, като прехвърлиха елитни части там, но разговорите защо армията на Путин успя да организира второ нахлуване толкова лесно продължават. Бойците на първа линия обвиняват регионалните власти, които година и половина не са подготвили минни полета и отбранителни съоръжения в близост до границата, в саботаж и разкрасяване на реалността за правителството.

В самия Киев президентът и върховен главнокомандващ Владимир Зеленски започна да подозира, че не получава цялата информация от фронта, съобщава The Economist.

„На 9 май около 11.00 [през нощта] бойците от ударните въздушни разузнавателни части на 57-а бригада наблюдаваха със собствените си очи как първите вражески моторизирани изтребители (многоцелеви транспортьори) с пехота на броня спокойно ... пресече държавната граница, втурвайки пехотата няколко пъти подред... Същото безпрепятствено преминаване на границата се случи в посоките Гоптовски и Стрелечивски към Харков (видеото на войници, които спокойно се движат по „подготвените минни полета“, беше видяно от целия на Украйна)“, написа командирът на специалните сили Денис Ярославски преди четири дни от Волчанск. Неговият пост от 12 май привлече широко внимание към ситуацията с руските войски, пробиващи първата линия от укрепления и мини, което според Ярославски „просто не се е случило“.

„Виждайки какво се случва, всички, с които общувах през това време, стигнаха до разочароващо заключение. Украинският държавен модел на управление на регионално ниво не се различава от руския. Местните лидери крият информацията, идваща в Киев за техните неуспехи в управлението... Мениджърите от централно ниво, които често са надзорници на регионални поддръжници, още повече изглаждат реалността, като носят само положителна информация на Първото лице“, пише Ярославски. Те намират някакво обяснение за липсата както на минни полета, така и на „драконови зъби“, които „по някаква причина лежат отстрани на пътя близо до Липци от лятото на 23 г.“

„Така в опит за самосъхранение му създават паралелна реалност, която не съответства на събитията в реалния сектор“, пише Ярославски, призовавайки Зеленски да не имитира Владимир Путин, „чийто живот се върти около хартийки, които му носят помощниците“.

Според правителствен служител Зеленски вече е усетил, че може да не му се казва цялата истина. „Затова и той крещи на своите генерали“, каза служителят пред The ​​Economist.