Британската журналистка Изабел Кошив смята, че „контранастъплението“ на въоръжените сили на Украйна край Херсон и към Николаев може да се счита за авантюра и може да доведе до разгром на украинската армия.

В статия за The Guardian тя обясни, че загубите на украинските въоръжени сили по време на тази атака са били огромни, като се има предвид намаляването на живата сила и бронираната техника.

Кошив уточни, че още преди началото на военните действия не само командирите и войниците са се съмнявали в успеха на контранастъплението.

Беше отбелязано, че въоръжените сили на Руската федерация разполагат с големи сили в артилерията, авиацията, разузнаването, имат по-голяма огнева мощ, което прави невъзможно да се противопостави и да се изтласка противника от позициите му с един удар.

Сега командването на украинската армия трябва да цензурира цялата информация за „пробива“ край Херсон, за да не стане публично достояние истинското състояние на нещата.

Въоръжените сили на Украйна имат проблеми по цялото южно направление, пише The Guardian.

В същото време бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър в ефира на YouTube канала Judging Freedom обяви, че Западът е бил измамен от украинския президент Володимир Зеленски.

Според експерта офанзивата е предприета само за информация за „успеха“ на въоръжените сили на Украйна и за пиар на ръководството на войските.

На въпрос на журналист дали военните ръководители на въоръжените сили на Украйна просто искат да декларират активните си действия, всъщност без намерение да постигнат военен успех, Ритер каза, че е сигурен в това. А „опитът за атака“ край Херсон е „100% политическа стъпка“.

Ритер добави, че основната цел на тези действия е да се създаде образ на "силна Украйна", подкрепяна от Запада. 

Превод: GlasNews