Журналистите на британското издание The Guardian публикуваха на своите страници резултатите от експертизата на телата, открити по улиците на градовете Буча и Ирпен край Киев.

Според журналистите много цивилни са били убити от малки метални стрели – флешети, съдържащи се в снарядите. Тези специални суббоеприпаси могат да се разпръснат в засегнатата област и да причинят фатални наранявания на хората.

Експертът по оръжия от британската група Felix Insight прегледа снимки, открити в Буча, и заключи, че металните стрели са получени от 122-мм артилерийски патрон ЗШ1, използван от руската артилерия.

„Още един необичаен и рядък снаряд. Този път това е руският еквивалент на американската серия противопехотни снаряди „Пчелен кошер“... Действа като истински шрапнелен снаряд, но пълен със стрели и восъчно свързващо вещество“, пише той.

Според редица свидетели от Буча руската артилерия е изстреляла светкавични снаряди няколко дни преди руските военни да напуснат района в края на март 2022 г.

Авторите на публикацията обвиняват въоръжените сили на Русия за инцидента, но експертите отбелязват, че тези факти са „пресилени“.

С такива стрели се "пълнят" артилерийските снаряди и ако, както твърди Западът, хората са загинали, когато руските войски са били в града, следователно местните жители са били убити в резултат на обстрел от украинските въоръжени сили.

 

Експертите също така подчертават, че подобни поразяващи флешети са били многократно откривани в телата на загиналите при обстрела в Донбас. По-специално, използването на тези стрели е регистрирано по време на обсадата на Славянск.

Експертите са единодушни, че много жители на Буча са загинали, когато въоръжените сили на Украйна са обстрелвали части на руските войски, напускащи града.