Украинският президент Владимир Зеленски уведоми главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за уволнението му, но отмени решението си поради натиск от висшето военно командване и международни партньори. 

Това се твърди в материал на The Times от 31 януари.

Неназовани висши офицери казаха, че Зеленски е извикал генерала на среща очи в очи. Там той заявил, че оценките за ситуацията на фронта се оказват повече положителни, отколкото реалистични. На Залужни било предложено да подаде оставка, но той отказал. Тогава президентът информирал военния командир, че ще подпише указ за освобождаването му от длъжност.

Според един от офицерите това е първата среща между Зеленски и Залужни без съветници през последната година и половина. След това главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна се върнал в кабинета си и съобщил на заместниците си, че е уволнен.

„Опаковавам нещата си“, казал Залужни на неназования офицер.

Според медиите на генерала е била предложена длъжността секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, но той е отказал. Впоследствие в медиите започна да излиза информация за уволнението, което предизвика силна реакция в социалните мрежи. Освен това висши командири и международни партньори (включително САЩ и Обединеното кралство) са изразили своите опасения, според източниците.

Уволниха Залужни, Зеленски готви спешен призив към украинците

Имаше слухове, че се предлага да се смени Залужни с началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов и командващия Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски. Историята казва, че и двамата са отказали предложението.

Журналистите отбелязаха, че сега командването на Залужни се страхува от нов опит за уволнение на главнокомандващия. Неназованият офицер отбеляза, че Буданов няма да може да ръководи украинската армия.

"Той е добър в провеждането на малки специални операции, смели нападения. Няма опит в командването на големи формирования и в случаите, когато е ръководил по-голяма атака, резултатите са слаби", каза той.

Източникът също постави под съмнение кандидатурата на Сирски. По думите му генералът има богат полеви опит, но много офицери го смятат за недостатъчно независим.

„Зеленски трябва да разбере, че военните вярват на Залужни и ако президентът иска военните да му вярват, тогава и той трябва да се научи да вярва на Залужни“, подчерта неназован доверен представител на главнокомандващия.

Медиите добавят, че руските пропагандисти са „зарадвани“ от раздялата между двете „най-важни фигури в Украйна“.

Припомняме, че след разпространението на слухове за освобождаването от длъжност на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, коментира прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров. Той заяви, че Владимир Зеленски не е взел решение за оставката на генерала.

Financial Times съобщи, че уволнението на Залужни ще предизвика „буря“ сред военните и цивилните украинци, тъй като генералът „се радва на огромна подкрепа“.