В Узбекистан беше образувано дело след смъртта на 18 деца в болница в Самарканд. Както се съобщава с позоваване на канала TG на Службата за държавна сигурност на Узбекистан RBC, лекарството за остри респираторни вирусни инфекции, сироп Doc-1 Max, е довело до фатален изход.

В лекарството, произведено от Marion Biotech Pvt. Ltd" ​​​​(Индия), откриха токсично вещество - етиленгликол. Употребата му може да доведе до повръщане, припадък, конвулсии, проблеми в сърдечно-съдовата система и остра бъбречна недостатъчност.

Прави впечатление, че сиропът, внесен в страната от Quramax Medikal, се приема от деца без рецепта. Родителите сами определят дозата за децата си, която често надвишава установената норма.

Според медиите сега обвиняемите по наказателното дело са изправени пред затвор от десет до петнадесет години. Ответниците по делото са служители на вносителя на лекарството и ООО Научен център за стандартизация на лекарствата.

Те са обвинени във факта на продажба на наркотици, чийто прием е причинил човешки жертви. Всички обвиняеми по случая вече са задържани.

Министерството на здравеопазването на Узбекистан заяви, че всяка партида стоки подлежи на проверка. Въпреки това 18 от 21 деца, които са приемали сиропа, са починали от остро респираторно заболяване.

Според ведомството починалите деца са приемали сиропа в продължение на 2-7 дни, три-четири пъти на ден, като една доза е 2,5-5 мл.

Експертите обясниха, че основната част на лекарството е парацетамол, а родителите са използвали сиропа неправилно или са използвали препоръките на фармацевтите, което допълнително е влошило състоянието на децата.

Превод: GlasNews