Анна Маляр, заместник-министър на отбраната, обяви освобождението на Буча, Ирпин, Гостомел и като цяло "цялата област Киев"

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр обяви пълното освобождаване на Киевска област от руски нашественици. Пост за това се появи във фейсбук профила на Маляр.

"Ирпин, Буча, Гостомел и цялата Киевска област са освободени от нашественика“, пише заместник-министърът.

В същото време ръководителят на Киевската областна военна администрация Александър Павлюк каза, че е твърде рано да се говори за връщането на жителите в освободените Ирпен, Буча и Гостомел, които постоянно бяха под обстрел и където руските въоръжени сили стреляни по къщите на цивилни.

Първи снимки от освободената Буча Снимка: Telegram BUCHA на живо

„Произвеждат се почистващи дейности от нашите отбранителни сили. Разминирането се извършва и от Държавната служба за спешни случаи както в самия град, така и на входовете. Само когато са изпълнени всички планирани етапи от операцията по почистване, разминиране, проверка на жилищни комплекси от страна на полицията ще бъде завършена, ще може да се говори за връщане на жителите в Ирпин и други освободени населени места. Ще информираме всеки от вас за това чрез всички официални източници", отбеляза началникът на Киевския областен военен окръг.

Украинските военни вече са влезли в тези населени места и съобщават за огромен брой мини и кабели, които са поставени дори на детски площадки. Това съобщи журналистът Дмитрий Комаров, който влезе в Буча, освободена от нашествениците, заедно с украинските военни.

"Отидохме в напредналата група. Тук беше командният пункт на руската армия, сложиха стол и влязоха през прозореца. 90 процента, че вратата беше минирана. Детските площадки бяха миниирани", каза той.

Видео от освободена Буча 

Комаров каза още, че в Буча има много тела на убити цивилни, които просто лежат по улиците.

„Шофирахме, видяхме много загинали цивилни по пътищата. Млади, стари. Вижда се, че хората са карали велосипеди, избухнала е детонация и са останали завинаги по улиците на родния си град. Това са сълзи и болка. Има много трупове в града. Видях къде. Труповете на млади момчета лежат на около километър оттук. Ръцете им са вързани и главите им са простреляни. Те носят качулка или шапка. Това съвпада с това, което ми казаха - унищожено е мъжкото население от 18-60 г. Всички млади здрави хора просто са разстреляни", каза журналистът.