Ако американските танкове M1 Abrams пристигнат в Украйна преди август, ще бъде доста късно. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за британския телевизионен канал Sky News.

Журналистът попита дали пристигането на американските танкове M1 Abrams преди август не е закъсняло.

"Да. Твърде късно е. Но не знам реалната ситуация в този момент, кога ще бъдат. Кога Америка ще ни даде Ейбрамс. И не знам кога наистина ще пристигнат танковете от Европа", отговори президентът.

Зеленски припомни споразуменията с френския си колега Еманюел Макрон за прехвърлянето на танкове Leclerc на Украйна.

"Имаме решение с Макрон, благодарен съм му. Мисля, че той отвори нова страница, когато реши да ни предаде танкове. Емоционално това беше много положително за мен. Но като президент на воюваща страна аз нямам 2 седмици“, каза ръководителят.

Зеленски говори за доставките на американски танкове Abrams от 3:30 

Владимир Зеленски обясни, че в ситуацията с танковете трябва да разберете, че не можете просто да ги дадете или да не ги дадете.

"Въпросът е какво ще ни се даде. Отдавна говорим за бронирана техника, от която имаме дефицит спрямо Русия. Но нямаме такъв дефицит спрямо други европейски страни. Руснаците имат хиляди танкове, Украйна има много по-малко“, подчерта той.

Според президента няма смисъл някоя водеща държава да казва: „Даваме на Украйна танкове, поддържаме ги, ето ви 5 танка“.

"Какво да правим с тях? Няма да можем да комплектуваме нашите войски. Не можем да изпратим на учения заради 5 танка, тъй като това са танкове на друга компания и държава. Как тогава ще ремонтираме тези танкове. За целта се нуждаем от ремонтен център“, продължи Зеленски.

По думите на върховния главнокомандващ, въоръжените сили на Украйна се нуждаят от 300 до 500 танка за настъпление. Зеленски каза, че количеството и времето на доставките са много важен въпрос.

"Имаме оръжие, за което е взето решение, но то не е стигнало. Случва се това оръжие да пътува с месеци. Не казвам, че някой е виновен за това. Казвам, че облекчението идва, когато това, което дават партньорите, започва да работи за защита на нашата армия“, каза Зеленски.

Превод: GlasNews