Неидентифицираните летящи обекти (НЛО) многократно са се намесвали в американската ядрена технология, принуждавайки някои съоръжения да излязат от строя, твърди пред "Вашингтон Пост" бившият шеф на секретната програма за идентифициране на аерокосмически заплахи в Пентагона Луис Елизондо.

Разкритието му идва преди публикуването на некласифицирания доклад за неидентифицирани въздушни феномени (UAP), наблюдавани от пилотите на американския флот. Той ще бъде представен на Конгреса след дни.

"До този момент в страната сме имали инциденти, при които тези обекти са се намесвали и всъщност са блокирали ядрените ни възможности", казва Елизондо.

Експертът подчертава, че има данни, според които може да предполага, че НЛО са се намесвали в ядрената технология и на други страни като са ги включвали и пускали онлайн.

"До този момент със сигурност има достатъчно данни, за да се докаже, че има интерес към нашата ядрена технология, както и потенциал дори за намеса в тази ядрена технология", настоява Елизондо.

Коментирайки предстоящия доклад, експертът казва, че в него "категорично се доказва веднъж завинаги", че UAP не са американска технология, нито руска или пък китайска.