Александър Лукашенко може да откаже на руския президент Владимир Путин допълнителни интеграционни отстъпки на Беларус и участие във войната с Украйна. Такива изводи направиха анализатори от Американския институт за изучаване на войната (ISW) след срещата в Минск на 19 декември.

Замаскиран полет на Путин? 3 самолета бяха вдигнати в небето за конспирация

Експертите смятат, че е малко вероятно Беларус да участва във войната между Русия и Украйна.

"Путин прие тезите на Лукашенко и не го убеди да ги коригира. Лукашенко може да промени реториката, за да даде на беларусите правдоподобно обяснение защо се отвърна от пресилената заплаха от инвазия на НАТО, за да подкрепи катастрофалната инвазия на Путин в Украйна ”, отбелязват от ISW.

Кремъл, според експерти, е искал да скрие първоначалните намерения на Путин да окаже натиск върху Лукашенко, за да направи нови отстъпки за интеграция с Русия. Путин каза, че "Русия не е заинтересована да поглъща никого", имайки предвид Беларус, отбелязват те.

Путин и Лукашенко се въздържаха от публично обсъждане на пълномащабна руска инвазия в Украйна, но отбелязаха, че Беларус е изправена пред западна заплаха.

Путин каза, че може да обмисли възможността за обучение на беларуската военна авиация да използва "боеприпаси със специални бойни глави" поради изострянето на ситуацията по границите на "Съюзната държава", обобщиха в Института за изучаване на войната.

Среща между Путин и Лукашенко в Минск: основни теми на разговор

Путин и Лукашенко се срещнаха на 19 декември в Минск. И двамата говориха за укрепване на сътрудничеството поради бързо променящата се ситуация в света.

"Въпреки някои грапавини, ние все още намираме отговори на предизвикателствата и заплахите", каза Лукашенко.

Според него Русия и Беларус не трябва да повтарят грешките, позволили разпадането на СССР.

Лукашенко смята, че Западът трябва "да се вслуша в гласа на разума" и да започне да обсъжда с Русия проблемите на сигурността.

Путин обясни целта на посещението си в Минск, като "обобщи някои резултати" в различни области и нарече Беларус "съюзник в истинския смисъл на думата". Според него Русия е готова да развива ядрени проекти в Беларус.

Лукашенко иронично нарече себе си и Путин "най-токсичните хора в света". "Имаме един спор - кой е повече. Владимир Владимирович казва, че съм аз. Вече започвам да си мисля, че е той. Решихме го заедно, по един и същи начин", каза той.

Превод: GlasNews