Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк съобщи, че страната е готова за преговори за мир, ако те все още са възможни.

"Ако са възможни преговори, те трябва да се водят. Ако в Москва кажат, че искат да преговарят, включително за неутрален статут (на Украйна), ние не се страхуваме от това. Можем да обсъдим тези въпроси", цитира думите на Подоляк Reuters.

"Украйна винаги е оставяла и сега оставя място за преговори. Включително и сега - когато Русия премина в пълномащабна инвазия. Тази война трябва да бъде спряна. Тези военни действия трябва да бъдат прекратени", каза Подоляк.

Подоляк припомни скорошния призив на Зеленски, който посочи нежеланието на европейските страни да подкрепят Киев и да го виждат в НАТО. Той подчерта, че Украйна, за разлика от Европа, „не се страхува“, точно както „не се страхува“ да обсъжда неутрален статут и гаранции с Русия.

„Днес чухме от Москва какво искат да кажат. Ако искат да говорят за неутрален статут, ние нямаме страх от такава дискусия“, добави той.

По-рано днес бъ лгарският премиер Кирил Петков каза пред журналисти в Брюксел:

"За съжаление, е въпрос на дни Украйна да падне, но ЕС няма да допусне агресията на Русия да остане ненаказана – и то по начин, който да удари силно по тези в Москва, които са взели решението за войната".

Идва ли краят на кръвопролитията?