Някои региони на Украйна са без ток, след като руските въоръжени сили извършиха масиран обстрел на Украйна на 23 ноември. Заради ракетните удари беше нарушена и работата на енергоблоковете на три украински АЕЦ. Какво се знае за мащабното спиране на тока в Украйна?

Харков и Харковска област са без ток на фона на мащабния ракетен удар на руските въоръжени сили. Според ръководителя на регионалната военно-гражданска администрация Олег Синегубов прекъсването на тока в региона е настъпило поради повреда в общата енергийна система на Украйна.

Кметът на Харков Игор Терехов на свой ред съобщи, че наземният транспорт в областния център е напълно "обезточен". След спирането на тока властите обявиха евакуация на гражданите от метрото.

Затъмнение Харковско метро Харковска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergoцял екран 

Поради повреда на критични инфраструктурни съоръжения, в Одеска област има пълна липса на електричество. Ръководителят на областната военно-гражданска администрация Максим Марченко отбеляза, че битовите потребители ще бъдат информирани за всякакви промени в работата на електрическите мрежи.

Пресслужбата на градския водоканал на Одеса също информира, че поради спирането на тока в града са спрени помпени станции, в резултат на което битовите потребители са останали без централизирано водоснабдяване.

Затъмнение Одеска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergo 

Подобна е ситуацията в района на Днепропетровск . Според ръководителя на ОВА Валентин Резниченко, поради повреда на критичната инфраструктура и рязко намаляване на напрежението в региона има временна липса на електричество.

"Водоснабдяването също е без ток. Има прекъсвания във водоснабдяването. Всички служби работят. Набираме търпение и упоритост", добави Резниченко, коментирайки спирането на тока в Днепропетровска област.

Затъмнение Днепропетровска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergoцял екран 

След масиран обстрел Черниговска област също е напълно без ток. Началникът на ОВА Вячеслав Чаус каза , че ремонтните екипи вече са започнали да ликвидират последствията от ракетните удари на въоръжените сили на РФ. На фона на прекъсване на тока в Черниговска област бяха разположени „Точки на невидимост“.

Затъмнение Черниговска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergoцял екран 

Руските въоръжени сили атакуваха Лвовска област по време на мащабен обстрел, а пристигащите ракети бяха регистрирани в електрически подстанции. Ръководителят на OVA Максим Козицки каза, че след ракетните удари 1,5 милиона души са останали без електричество в Яворовска, Лвовска и Червоноградска област.

Лвов също остана напълно без електричество. Според кмета Андрей Садовой, след въвеждането на аварийни спирания, подаването на вода и топлина е спряно, а трамваите и тролейбусите временно не се движат из града.

Затъмнение Лвов Лвовска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergoцял екран
 
Затъмнение Лвов Лвовска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergoцял екран

Няколко населени места в района на Хмелницки останаха без електричество поради токови удари. Част от областния център, според ръководителя на OVA Сергей Гамалия, е останала без вода и ремонтните екипи вече са ангажирани с отстраняването на последствията от спирането на тока.

Затъмнение Област Хмелницки аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergo NPPцял екран 

На територията на Николаевска област по нареждане на Ukrenergo започнаха аварийни прекъсвания. Ръководителят на областната военно-гражданска администрация Виталий Ким каза , че след стабилизиране на ситуацията в енергийната система ще бъде възобновено снабдяването с електроенергия на битовите потребители.

Затъмнение Област Николаев аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergo водоснабдяванецял екран 

Началникът на Кировоградския областен военен окръг Андрей Райкович съобщи за ракетен удар по обект на енергийната инфраструктура, поради което в региона няма електричество. Служителят призова цивилните да не се паникьосват и добави, че ремонтните бригади вече са започнали да ликвидират последствията от обстрела.

Затъмнение Кировоградска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergo водоснабдяванецял екран 

В Сумска област също започнаха да работят аварийни прекъсвания след масираните ракетни удари от въоръжените сили на Руската федерация.

Затъмнение Сумска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergo водоснабдяванецял екран 

Киевска област енапълно без ток след няколко падания на руски ракети, които бяха фиксирани на критични инфраструктурни обекти. Шефът на ОВА Алексей Кулеба също предупреди , че има частична липса на вода и топлоснабдяване в столичния регион.

Освен това въоръжените сили на Руската федерация атакуваха и обекти на гражданската инфраструктура - регистрирани са удари по високи сгради във Вишгород и частния сектор в Чабани. Най-малко един човек е убит, други двадесет са ранени в резултат на обстрела.

Руските въоръжени сили нанесоха и масиран ракетен удар по Киев, а по време на въздушно нападение прогърмяха взривове в няколко столични района. Според кмета Виталий Кличко част от областния център е без ток.

Експлозии в Киев! Обявиха въздушна тревога

„Поради обстрела водоснабдяването е прекъснато в цял Киев. Специалисти на Киевводоканал работят за възстановяването му възможно най-скоро. Моля, за всеки случай, запасете се с вода. Вече 9 са ранените от експлозии в столицата. 8 от тях са хоспитализирани в лечебни заведения в Киев. Медиците са оказали помощ на един пострадал на място“, добави Кличко, коментирайки ракетните удари на руските въоръжени сили по Киев.

Затъмнение Киевска област аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergo водоснабдяванецял екран
 
Затъмнение Киевска област Киев аварийни прекъсвания на електрозахранването Ukrenergo водоснабдяванецял екран

Заради руските ракетни удари Черкаска област е частично без ток. Ръководителят на OVA Игор Табурец предупреди , че в региона са започнали да действат аварийни прекъсвания.

Затъмнение аварийно спиране светлина електричество Черкаси област Ukrenergoцял екран 

Аварийните прекъсвания по нареждане на Ukrenergo също започнаха да работят на територията на Ивано-Франковска и Закарпатска област.

Затъмнение аварийно спиране светлина електричество Ивано-Франковска област Ukrenergoцял екран 
Аварийно спиране на тока светлина електричество Закарпатска област Ukrenergoцял екран

Няма електричество и в Ровненска област . Ремонтните екипи вече са започнали да отстраняват аварията, а OVA е разположила „Точки на невидимост“ в региона.

Затъмнение аварийни изключвания светлина електричество Rivne регион Ukrenergoцял екран
 

Всички битови потребители в Черновицка и Тернополска области останаха без електричество.

Превод: GlasNews