Украйна няма да допусне в страната чужденци, ваксинирани с руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V, тъй като това лекарство не е включено в списъка, одобрен от Световната здравна организация (СЗО). Това съобщиха от граничната служба.

„През последните дни чужденци се опитват да влязат в Украйна с документи за имунизация с ваксината Sputnik V. Подчертаваме, че такъв документ не дава право на влизане в Украйна, тъй като тази ваксина не е включена в списъка на СЗО “, се казва в изявление на Държавната гранична служба.

Тази седмица Украйна разреши на чужденците да влизат без тест за коронавирус, при условие че представят сертификат за ваксинация с одобрени от СЗО лекарства, пише kp.ru. Посочва се, че такива са ваксините Moderna, AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Sinopharm или Sinovac, както и Janssen.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че държавите от Европейския съюз са постигнали споразумение за разрешаване на влизане на територията на напълно ваксинирани туристи, но говорим само за ваксини, които са одобрени от специалистите на EMA или СЗО. Премиерът на Испания Педро Санчес обаче се изказа в полза на разрешаването на свободно влизане в ЕС за гражданите, които са били ваксинирани с руската ваксина Sputnik V.

Снимка: REUTERS