Щурмовият отряд под ръководството на Главното украинско разузнаване настъпи към Мариупол от Гуляйпол, измина около 15 километра и беше принуден да отстъпи поради укрепената отбрана на въоръжените сили на РФ.

Частите на украинската армия не само подготвиха, но и се опитаха да извършат военната деблокада на Азовстал в Мариупол. Това се посочва в материал на изданието "Украинска истина".

Деблокиране на "Азовстал" - подробности от военната операция

Събеседници на журналисти в правоохранителните органи твърдят, че военното ръководство на Украйна се е подготвяло и се опитвало да осъществи деблокирането на Азовстал в Мариупол. Според тях щурмовата група под ръководството на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната е настъпила към блокирания завод от Гуляй-Поле.

В състава на частта влизаха представители на военните специални части, военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и войници от полка на специалните сили на Националната гвардия „Азов“.

„Планираше се на тях (украинските военнослужещи – бел. ред.) да им бъдат предоставени повече от 80 танка и брони там. Но когато се стигна до това, те събраха само няколко танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори – до 20. Но групата напредна към Мариупол. Измина около 10-15 км, натъкна се на безумна защита и беше принудена да отстъпи", каза пред репортери вътрешен човек, запознат с плана за деблокиране на Азовстал.

Събеседникът твърди, че по време на операцията в същото време е трябвало да бъде извършен опит за пробив от Азовстал от украински военнослужещи. Мариуполският гарнизон обаче не успя да направи това поради едно събитие. Както каза по-рано командирът на полк "Азов" Денис Прокопенко, става дума за 36-та бригада морска пехота на въоръжените сили на Украйна, чиито действия военнослужещите не могат логично да обяснят.

„В началото един батальон внезапно се предаде, все още беше 4 април. В резултат на това по това време загубихме единствения комуникационен маршрут между Азов и 36-та бригада. След това неочаквано командирът на 36-та бригада взе решение без предупреждение на който и да е, просто да отиде за пробив в неизвестна посока и по този начин загуби много хора", каза Прокопенко по-рано и отбеляза, че действията на командването на частта са довели до факта, че голям брой бойци са били пленени от въоръжените сили на РФ.

Събеседник от правоохранителните органи, коментирайки минало интервю с командира на "Азов", добави, че украинските морски пехотинци са се предали с MLRS инсталации и боеприпаси, което е довело до отслабването на мариуполския гарнизон.

Азовстал евакуация деблокада Мариупол специални части ГУР битки нашествие нашественици Азов
Специалните сили на Главното разузнавателно управление се опитаха да извършат военна деблокада на Азовстал. Снимка: Flickr

Деблокада на "Азовстал" - хеликоптерни операции и загуби на украинската армия

Въпреки факта, че руската авиация доминираше в небето над фронтовата линия Мариупол, украинската армия доставяше храна, боеприпаси и лекарства с хеликоптери. За провеждането на подобни специални операции отговаряше Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, ръководено от Кирил Буданов.

По думите му 16 военни хеликоптера Ми-8 са летели до територията на "Азовстал" в Мариупол и веднъж са успели да транспортират 72-ма войници от полк "Азов" до блокирания завод. Събеседници в правоохранителните органи твърдят, че някои полети до фронтовия град са завършили с трагедии.

„При петия полет за първи път групата беше забелязана, когато се връщаха от Мариупол, и един хеликоптер беше свален. При седмия полет, също на връщане, един хеликоптер се запали и падна върху окупирана територия. Тогава от Днепър беше вдигнат още един спасителен хеликоптер, за да извади оцелелите. Но вече го чакаше засада - този хеликоптер беше свален от ПЗРК... Така че сега са там заедно, като на филм - друг до друга“, продължи вътрешният човек.
 
Превод: GlasNews