Депутатът от фракцията "Слуга на народа" и член на Комитета по национална сигурност на Украйна Маряна Безугла разкритикува действията на украинското висше военно командване и по-специално главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за това, че той „не успя да предостави“ военен план за 2024 г. Твърденията си народният депутат публикува на 26 ноември във Фейсбук.

В публикацията си тя се позова на „непублична дискусия“, която се провежда на най-високо ниво относно плановете на военното командване за следващата година. Според Безугла военните не са предоставили никакъв план - „нито голям, нито малък, нито асиметричен, нито симетричен“.

Цял екран

В същото време депутатът отбеляза, че този проблем се разраства от лятото на тази година, когато беше планиран бюджетът за 2024 г. Но украинските въоръжени сили уж просто казаха, че трябва да набират най-малко 20 хиляди граждани на месец във войските.

"Попитахме какво да планираме? Как виждате войната? Защо да създавате бригада, а не да попълвате съществуващите? Колко ще струва една бригада, нова бригада? Това все пак са нови щабове, какво ще кажете за бойните части? Трябва ли заделяме средства за ротация и демобилизация? Какво?" Ами обучението? Ами ротациите? Защо не е планирано закупуването на турникети като цяло за 2024 г., например?" — пише Безугла.

В заключение Безуглая е твърдо убедена, че ако висшето военно ръководство на страната няма план за следващата година и не е готово да промени системата на украинските въоръжени сили, то трябва да подаде оставка.

„Ако военното ръководство не може да даде никакъв план за 2024 г. и всичките им предложения за мобилизация се свеждат до факта, че са необходими повече хора, без да има предложение за промени в системата на Въоръжените сили на Украйна, тогава такова ръководство трябва да напусне“, заключи тя.