Украинското разузнаване няма доказателства, че именно руският президент Владимир Путин е посетил временно окупирания Мариупол. Това съобщи Андрей Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Той каза, че става дума за човек, който прилича на Путин, а дали самият руски президент е жив, изобщо не се знае.

„Ние нямаме доказателства, че този човек (в Мариупол – бел.ред.) е бил Владимир Путин. В тези кадри наистина е заснет човек, който прилича на Владимир Путин. В различни експертни среди се водят дискусии дали самият Путин е жив по принцип, но ако той е жив, тогава обикновено виждаме Владимир Путин да се среща на дълга маса на разстояние от живи хора, едната му ръка трепери и много други характерни черти, които добре характеризират Путин“, каза представителят на разузнаването.

ГУР смята новината за визитата за пропагандна.

В същото време, анализирайки видеозапис, заснет по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Мариупол, съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко забеляза необичайни черти във външния вид на ръководителя на Кремъл, който "според руски медии е отишъл в Мариупол и се е срещнал с местните жители". За по-голяма яснота съветникът на шефа на Министерството на вътрешните работи Антон Геращенко публикува няколко снимки, показващи разлики във външния вид на шефа на Кремъл. Геращенко написа в Twitter:

„Путин, какво става с брадичката? Вероятно напоследък гримьорите трябва да работят с не много качествени копия, например с тройник. Чудя се кой от тях е истински“, казва представителят на украинското министерство на Вътрешни работи.

Публикуваното изображение показва 70-годишния Путин по време на реч преди месец пред Федералното събрание в Москва.

На другите две - по време на посещение в Севастопол и Крим на 18 март.

Представителят на украинското ръководство твърди, че двойник на Путин е отишъл в Мариупол, тъй като ченетата на този, който е бил в окупираните градове, и този, който е говорил в Москва, се различават значително.

Във видеото от Севастопол брадичката е по-слабо изразена, в Мариупол вече е по-забележима, но не толкова, колкото на снимката в Москва.

Британското издание The Mirror, позовавайки се на канала Telegram General SVR, съобщава, че онзи ден е имало двойник на руския президент в Крим и то единствено заради видео фотосесия. Самият Путин бил на стотици километри в пълна безопасност.

Затова и така нареченото посещение се оказа някак неясно. Двойникът, без да блокира улиците, шофира из града, освен това му е забранено да води смислени разговори, за да не направи гаф и да изрече твърде много.

„Без кортеж от охрана да излезеш“ пред хората „в окупиран град на първа линия е не само нереалистично, но дори не е смешно“, пише в публикацията.

Истинският Путин, според същия източник, е бил подложен на терапия и се е подготвял да приеме китайския президент и лидер на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин в Кремъл.

Превод: GlasNews