Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ще подаде оставка, съобщи във Фейсбук народният депутат от "Слуги на народа" Маряна Безуглая. 

На страницата си Безуглая написа, че „е проведено закрито заседание на фракцията на Слугата на народа“ и каза, че то е обсъждало „без подробности“:

ситуацията със сигурността в Украйна, действията на Руската федерация

ограничения за пътуване

фракционна работа през 2023 г

кадрова ротация в правителството.

Публикацията на Маряна Безугли 

Час по-късно ръководителят на фракцията Давид Арахамия потвърди информацията, като написа, че „войната диктува кадровата политика“ и „времето и обстоятелствата трябва да бъдат укрепени и прегрупирани“. Арахамия отбеляза, че това се случва сега и ще се случва в бъдеще.

В резултат кадровите промени изглеждат така:

Алексей Резников е преместен на поста министър на стратегическите индустрии за укрепване на военно-промишленото сътрудничество;

Генерал-майор Кирил Буданов ще оглави Министерството на отбраната;

Министерството на вътрешните работи ще се ръководи от Игор Клименко;

СБУ - Василий Малюк.

"Силовите отдели на този етап трябва да се ръководят не от политици, а от редовни сили за сигурност. Врагът се готви да атакува. Ние се готвим да се защитим и да си върнем своето", заключи Арахамия.

Олексий Резников ще заеме мястото на Павел Рябикин, ръководител на Министерството на стратегическите индустрии на Украйна. Самият Рябикин ще бъде изпратен като посланик в Китай.

На следващото заседание на Върховната Рада ще бъде внесен въпросът за освобождаването на Олексий Резников от поста ръководител на Министерството на отбраната на Украйна, каза Маряна Безуглая в коментар за Suspílny след резултатите от закрито заседание на фракция.

По-рано вчера Резников коментира вероятната си оставка. Той каза, че нито един служител не е "вечен в позицията си", но отбеляза, че при всички случаи ще работи за победата на Украйна.

"Решението да бъда министър се взема от върховния главнокомандващ. И тогава ще правя това, за което се договорим. Моят опит ще ми позволи не само да осигурявам армията, но и да наказвам висшето военно-политическо ръководството на Руската федерация“, подчерта ръководителят на Министерството на отбраната.

Информацията за възможната оставка на министъра се появи на фона на случай на вероятно присвояване на средства за закупуване на храни за въоръжените сили на Украйна с участието на Министерството на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов, който преди това отговаряше за логистиката на Въоръжените сили на Украйна, подаде оставка. Министърът подкрепи освобождаването му. Впоследствие Шаповалов получи подозрение от Държавното следствено бюро.

Какво се знае за скандала със закупуването на храна за Въоръжените сили на Украйна

Министерството на отбраната е заподозряно в присвояване на средства за закупуване на храна за въоръжените сили на Украйна. На 21 януари „Зеркало недели“ публикува статия на журналиста и основател на проекта „Нашите пари“ Юрий Николов, в която се посочва, че продуктите за украинската армия се купуват два пъти по-скъпо, отколкото се продават в магазините. По-специално Николов отбеляза, че цените, посочени в договора, са се оказали два-три пъти по-високи от пазарните. Например Министерството на отбраната поръчало яйца за 17 гривни парчето, а в магазина се продават за около 7 гривни. Картофите струват 22 UAH за кг при цена на дребно 8-9 UAH за кг, пилешките бедра струват 120 UAH за кг, въпреки че в супермаркетите струват 80 UAH и т.н.

Превод: GlasNews