На всички шофьори от Харковска област е забранено да използват видеорегистратори. Съответната заповед беше подписана от председателя на OVA в Харков Олег Синегубов в понеделник, 21 март.

„Днес подписах заповед, забраняваща използването на фото и видеозаснемане на контролно-пропускателни пунктове, укрепления, критични инфраструктурни съоръжения и др. при шофиране на автомобили и мотоциклети. Не подгрявайте противника и правете всичко, за да предотвратите разкриването на информация за движението и напредъка на задачите на Силите за отбрана на Украйна“, се казва в изявлението.

"Молим всички жители на Харковска област да спазват това изискване. Това е необходимо за нашата обща победа!" - е посочено в съобщението.

За периода на военно положение в Украйна по пътищата се изграждат контролно-пропускателни пунктове, за да се идентифицират "диверсанти и вражески групи", които се опитват да пробият в тила.

"При приближаване до контролно-пропускателен пункт е необходимо да намалите скоростта на автомобила, да подготвите предварително документи за проверка, да изключите фаровете, да включите аварийната светлина, да не снимате, не излизайте от колата без разрешението на военни, отговорете ясно на въпросите на военните, бъдете готови да отворите багажника и да прегледат вътрешността на автомобила, след проверка и разрешение да продължите да шофирате и да не набирате рязко скорост", съветват от службите.