Учени от Централната изследователска ветеринарна лаборатория (ЦИВЛ) в Дубай са инжектирали камили с умъртвен вирус SARS-CoV-2 като част от изследване за разпространението на коронавируса сред животните, съобщава местното издание "Нешънъл". 

Изследователите се надяват да разработят миниатюрни антитела срещу коронавируса, които могат да се използват в лечението на тежко болни хора.

 "Наскоро имунизирахме камили с умъртвен вирус и те изработиха антитела срещу Ковид-19", казва ветеринарният микробиолог на Улрих Вернери. "Камилите всъщност са най-добрите производители на антитела в животинското царство, тъй като имат най-добрия имунитет [сред животните]. От тази гледна точка те са идеални кандидати за настоящото проучване", допълва ученият.

Специалистите от ЦИВЛ са разработили система за тестове, която може да открие наличието на антитела срещу Ковид-19 при животни, информира "24 часа".С помощта на тези тестове те планират да изследват спецификите на разпространението на коронавируса сред животни.

Повече от 500 кръвни проби от 18 различни животински вида са били избрани и взети от хранилище за целите на изследването. Проучването ще започне следващата седмица и ще отнеме около две седмици.