В Украйна е идентифицирана партида бисквити, произведени в Румъния, които съдържат недопустимо високо съдържание на акриламид. Както съобщи пресслужбата на Главната дирекция на Държавната служба за храните и потребителите на 20 януари, на пазарните оператори е наредено незабавно да изтеглят партидата продукти от обращение.

Отбелязва се, че партида бисквитки е произведена от румънската компания Ro Star SA. Продуктите са изнесени за Украйна от Полша от търговеца на едро VYV DISTRIBUTION Sp.z oo, а получател е LLC "LVOVIMPORT".

В тази връзка органът предупреди търговците за задълженията, предвидени в част 3 на член 20 от Закона на Украйна „За основните принципи и изисквания за безопасност и качество на хранителните продукти“. Съгласно нормите на закона продуктът трябва незабавно да бъде изтеглен от обращение, след което в двудневен срок да бъде уведомен писмено компетентният орган за установеното несъответствие.

Украинският канал Telegram "Realny Lviv" предупреди гражданите, че бисквитките от този производител могат да се продават в района на Лвов.

На свой ред Главният санитарен инспекторат на Полша съобщи още през декември миналата година , че в резултат на проверки, извършени под държавен контрол, е открито повишено ниво на акриламид в някои партиди румънски бисквити.

„Въз основа на оценка на риска от Националния институт по обществено здраве, Националния институт по хигиена, беше направено заключението, че консумацията на продукт, съдържащ акриламид, в нивата, определени в проучванията, може да представлява заплаха за здравето на потребителите, “, подчертаха полските инспектори.

цял екран

Защо акриламидът е опасен?

Химическото съединение акриламид (CH₂=CHCNH₂) се образува естествено при топлинна обработка по време на приготвянето на определени храни, включително: пържени картофи, крекери, кафе, чипс. През 2020 г. американски експерти установиха, че все още не може да се каже със сигурност дали наличието на акриламид в храната представлява опасност за човешкото здраве или не. Всичко обаче зависи от процентното съдържание на химикала в продуктите – в големи дози акриламидът е токсичен за човешкото тяло и може да доведе до рак.

Ценителите на кафето трябва да имат предвид факта, че акриламидът се съдържа в големи количества в любимата им напитка, а родителите трябва да контролират диетата на децата си, особено ако обичат сладки бисквитки - това са тези, които съдържат висок процент на акриламид.

Превод: GlasNews