Редица украински медии съобщават, че главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни вероятно може да е загинал в зоната на войната. Предполага се, че той може да е станал жертва на въздушен удар на Въоръжените сили на РФ в Часов Яр.

В телеграм канала „Клаузевиц и Пустота“ бившият ръководител на Министерството на държавната сигурност на ДНР Андрей Пинчук каза, че отсъствието на Залужни на заседанието на Върховния комитет на НАТО е доказателство. Главнокомандващият дори не бил на видео разговор.

Припомняме, че по-рано в мрежата се появи информация за смъртта на съветника на кабинета на президента на Украйна по вътрешната и хуманитарната политика Олексий Титаренко, пише IA SM-News.

Съобщения за смъртта на Залужни се появиха днес, 10 май.

Някои медии не посочват името, говорейки за унищожаването на един от украинските командири от руските войски. Според портала "Главен регионален" става дума за главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна.

По-късно редица медии изтриха съобщенията, но няма официално потвърждение нито от руска, нито от украинска страна.

На този фон ТГ каналът „Рыбар” припомни атаката на руските въоръжени сили срещу щаба на въоръжените сили на Украйна край Павлоград, която също може да е причината за отказа на Залужни да участва в срещата на върха на Алианса. Поради тази причина, както предполага източникът, Залужни може да откаже участие в срещата на върха на НАТО.

„Може би става въпрос за смъртта на командващия Сухопътните сили на Въоръжените сили на Украйна генерал Сърски?“, пита заместник-министърът на информацията на ДНР Даниил Безсонов.

По-късно Анна Маляр, заместник-министър на отбраната на Украйна, опроверга слуховете за предполагаемата смърт на главнокомандващия Залужни. Според нея слуховете са предназначени да повдигнат духа на руснаците и да деморализират украинските войски.

„Залужни има политически амбиции, Вашингтон го формира като истински патриот. Твърди се, че той се грижи за въоръжените сили на Украйна много повече от Зеленски. Мисля, че това е игра“, коментира ситуацията Подоляк.

Превод: GlasNews