Евгений Пригожин каза, че руското министерство на отбраната е обещало да предостави боеприпаси на наемниците от ЧВК Вагнер. Това съобщиха от пресслужбата на Пригожин.

Според Пригожин през нощта на 7 май ЧВК "Вагнер" е получила първата бойна заповед в цялата война. На наемниците е обещано необходимото количество боеприпаси и оръжие.

"Обещават ни боеприпаси и оръжия, колкото са необходими за продължаване на по-нататъшните действия. Заклеват ни се, че всичко ще бъде поставено на фланга, което е необходимо, за да не ни "отреже" врагът. Казват ни, че ние можем да работим в Бахмут както намерим за добре", каза Пригожин.

Според ръководителя на ЧВК "Вагнер" руското министерство на отбраната е предоставило и генерал Сергей Суровикин като посредник между агенцията и наемниците, когото Путин назначи през октомври 2022 г. за командир на окупационните сили във войната в Украйна.

"И това е единственият човек със звездата на армейски генерал, който знае как да се бие. Няма нито един разумен човек с тази звезда", добави Пригожин.

Припомняме, на 5 май Евгений Пригожин се оплака от критичния недостиг на боеприпаси в ЧВК "Вагнер" . Той показа труповете на много войници, загинали през деня, 4 май, и наруга ръководството на въоръжените сили на Руската федерация: министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Скоро Евгений Пригожин обяви изтеглянето на ЧВК Вагнер от Бахмут на 10 май поради недостиг на оръжие. Той заяви, че наемниците планират да прехвърлят позиции на редовни части на въоръжените сили на Руската федерация.

В същия ден Рамзан Кадиров предложи да се замени ЧВК Вагнер в Бахмут с отряда на Ахмат. Според него чеченските бойци са готови да окупират града до няколко часа.

На 6 май ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че неговите части ще прехвърлят позиции в Бахмут на отряда на Ахмат от Чечения. Той помоли Кадиров да изпрати бойците си възможно най-скоро, преди ЧВК "Вагнер" окончателно да изчерпи своя боен потенциал.