Популацията на вълци, подобно на други животни, в забранената Чернобилска зона се е увеличила значително през последните години. След ядрената катастрофа през 1986 г. мястото е изоставено и в отсъствието на хора дивата природа започва да процъфтява.

Въпреки това, за да се възползват от тази свобода, животните трябваше да преодолеят сериозния проблем с радиацията. В ново проучване екип от Принстънския университет се фокусира върху изучаването на местната популация на вълци, за да разбере как са успели да оцелеят в такива тежки условия.

Резултатите от изследването показват, че популацията на вълци, живеещи в зоната на Чернобил, е генетично различна от техните събратя, живеещи извън региона, пише IFLScience. Интересното е, че облъчените животни изглежда са развили защитни мутации, които увеличават шансовете им да оцелеят от рак.

Според еволюционния биолог и екотоксиколог Кара Лав, която е изучавала чернобилските вълци в продължение на 10 години, през цялото това време тя и нейните колеги са получавали данни в реално време за това къде са били животните и колко са били изложени на радиация.

Още през 2014 г. Лав и колегите й отидоха в забранената зона и взеха кръвни проби от вълци, за да проучат реакцията им на радиация, причиняваща рак. Някои от животните също бяха оборудвани с радио нашийници за събиране на информация за местоположението и излагането на радиация.

Наблюденията показват, че животните в зоната на Чернобил са изложени на радиация от повече от 1,28 милибара всеки ден през целия си живот. За сравнение, това е повече от 6 пъти над законовата граница за излагане на хора.

Авторите на изследването също установиха, че имунната система на вълците е променена, подобно на хората, които са били подложени на лъчева терапия за рак. Нещо повече, генетичният анализ също показа, че части от генома на вълка са придобили известна устойчивост към рак.

Такива изследвания съвпадат с други наблюдения на полудиви кучета, живеещи в Чернобилската зона. Само миналата година изследователите откриха, че тези животни са генетично различни от домашните животни, живеещи в различни части на света.

Лав и колегите й също смятат, че резултатите от изследването им могат да бъдат полезни за хората. Авторите на изследването се надяват да използват тези резултати, за да идентифицират защитни мутации, които биха могли да подобрят шансовете за оцеляване при хора с рак. За съжаление, пандемията от коронавирус и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна попречиха на учените да се върнат в зоната на Чернобил и следователно те не могат да продължат своите изследвания.

Превод: GlasNews