Представителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов каза дали има хора от „списъка“ на Ил-76 сред онези, които Руската федерация върна по време на обмена на 31 януари. Краткият коментар на служителя е цитиран от портала „Гласът на Америка“.

Журналистите попитаха Юсов за съдбата на хората, които трябваше да бъдат върнати в Украйна на 24 януари, но не бяха върнати след катастрофата на Ил-76 в района на Белгород.

„Хората, които бяха в предишния списък за обмен, не бяха върнати по време на този обмен“, цитира порталът представител на Главното разузнавателно управление.

Служителят не предостави никакви други подробности относно обмена на 31 януари или срива на 24 януари

Падането на Ил-76 - подробности за събитията от 24 януари

Трябва да се отбележи, че катастрофата на военнотранспортен самолет Ил-76 в района на Белгород стана известна следобед на 24 януари. Видео от мястото на инцидента показва дим и пламъци на мястото на самолетната катастрофа: никой не е оцелял, съобщи РосСМИ. В същото време руският пропагандист Маргарита Симонян публикува списък с 65 украински затворници. Според нея тези хора са били на борда на самолета. Кремъл не предостави други доказателства за инцидента освен думите на Симонян.

Междувременно експерти съобщиха, че Ил-76 може да е бил ударен от ПВО ракета "Пейтриът". Според данни на разузнаването той може да транспортира ракети С-300 за атаки на украинска територия. Освен това следователите са установили, че в деня на катастрофата самолетът е пристигнал от Сирия, където е извършвал редовни полети.

Представители на международни организации, ООН и МКЧК, казаха, че не са били допуснати до мястото на катастрофата и не са участвали в разследването. Освен това руските власти е трябвало да предадат телата на Украйна, ако съществуват: това не е направено.

Размяна на пленници на 31 януари

Следобед на 31 януари украинският президент Владимир Зеленски обяви 50-ата размяна на затворници. Повече от 200 украинци се завърнаха у дома: войници от въоръжените сили на Украйна, Националната полиция, Националната гвардия, гранична охрана, отбранителни войски и други подобни. Сред военните има защитници на остров Змейни и Азовстал, каза президентът.