Руските сили са нанесли удари в северната част на Украйна. В Харков е имало въздушни атаки срещу жилищни и цивилни сгради, съобщи кметът на североизточния украински град. Все още няма информация за жертви и пострадали, съобщава се за нанесени материални щети. Междувременно дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел обяви, че по време на провелото се вчера заседание на външните министри на Съюза са се съгласили, че НЕ е моментът да се спира помощта за Украйна, напротив - тя трябва да е повече и по-бърза.

Военното ръководство на Украйна съобщи за мощни руски атаки в района на разрушения град Бахмут.

"Ситуацията е изключително напрегната и се характеризира с интензивен обстрел от артилерия, минохвъргачки и бойни дронове, както и с щурмови операции от страна на противника", написа главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски в своя канал в "Телеграм".

Военна активност и на фронтовият участък в североизточната украинска Харковска област.

Украинската армия е отблъснала четири руски атаки край село Синкивка, близо до стратегически важния малък град Купянск, става ясно от доклад за обстановката на украинския генерален щаб. Според доклада противникът се е опитвал да "пробие защитата" на украинските сили и в района са били отблъснати седем атаки.

Усилията на руските сили отново са били съсредоточени върху Авдеевка и района около малкия град Маринка, който Русия заяви, че е превзела преди седмици и който също е в руини.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел очаква съвсем скоро страните членки да постигнат съгласие за прехвърляне на Украйна на дивидентите от замразените руски активи в съюза. Предложението е от декември и става дума за около 15 милиарда евро, съобщи БНР.

Борел говори след заседание на първите дипломати на 27-те в Брюксел:

"Мога да кажа, че имаме политическо споразумение да приключим работата на основата на предложението, което разгледахме през декември с фокус върху приходите. Почти съм уверен, че ще приключи скоро".

"Ако всички сме наясно, че подкрепата за Украйна е подкрепа за собствената ни сигурност, не би трябвало на 1 февруари да няма решение", заяви по време на заседанието в Брюксел българският външен министър Мария Габриел.

За тази дата е предвидена извънредна среща на европейските лидери в опит за постигане на единодушие за помощта от 50 млрд. евро за Украйна.

Габриел обяви, също, че България подкрепя "Формулата за мир" на президента на Украйна Володомир Зеленски и иска да допринесе за присъединяване към нея и на други страни.