Според президента на Украйна Владимир Зеленски, сътрудниците, които са се поддали на предложенията на окупаторите за инсценировка на независима република в Херсон, подписват собствена присъда.

Както той заяви във видеообръщение, окупаторите на територията на Херсонска област се опитват да повторят тъжния опит от образуването на псевдорепублики и изнудват местните лидери, оказват натиск върху депутати, търсят кого да подкупят, за да организират така наречения ХНР - независима република в Херсон.

"ХНР". Същото мъртвородено като "ДНР" и "ЛНР". Да организираме някакви "комитети" срещу законната власт по нашата земя. И то против волята на хората, които всеки ден излизат на протест. А тези, които искат Украйна – аз съм им благодарен“, подчерта Зеленски.

В същото време Зеленски вярва, че активисти и активисти, които не са имали волята да откажат да разговарят с окупаторите и които са били изкушени от предложенията на окупаторите, подписват собствената си присъда.

"След сценария от 2014 г. руснаците се опитват отчаяно да организират фалшив референдум, за създаването на една фалшива народна република Херсон", написа в Туитър дипломат номер едно на Украйна Дмитро Кулеба.

"Предвид факта, че няма никаква народна подкрепа, това ще бъде постановка", прогнозира той и призова да се наложат строги санкции срещу Русия, ако подобно нещо се случи. "Херсон ще бъде винаги в Украйна", допълни той.

"Понастоящем нашествениците звънят на членовете на областния съвет, за да им предлагат да сътрудничат и да създадат независима република", заяви в Телеграм украинската парламентарна представителка за човешките права Людмила Денисова.

Херсон е първият голям град, който руските сили превзеха след инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари.

Украинският президент Володимир Зеленски призова украинските области, в това число и Херсон, да не повтарят опита на Доецк и Луганск, предаде Асошиейтед прес.