Световната здравна организация (СЗО) призова всички държави да прекратят патентната защита на ваксините срещу коронавирусна инфекция, като посочи, че такива средства ще спомогнат за увеличаване на производството на лекарства по целия свят.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адан Гебреесус приветства американското изявление, публикувано в сряда, в подкрепа на временното "освобождаване от защитни права върху интелектуалната собственост" за ваксините срещу коронавирус.

„Призоваваме други страни да последват този пример“, каза ръководителят на СЗО, който оцени настоящата епидемиологична ситуация в света като „безпрецедентна криза, която изисква безпрецедентни действия“.

Ще припомним, по-рано медиите съобщиха, че приблизително 400 евродепутати и депутати от националните парламенти на Европейския съюз подкрепиха временното спиране на споразумението на Световната търговска организация (СТО) относно търговските аспекти на правата на интелектуална собственост във връзка с ваксините от COVID-19. Парламентаристите вярват, че подобно решение ще помогне за увеличаване на производството на лекарства.