Китайски учени идентифицираха коронавируса две седмици преди Пекин да го обяви на света. Това пише американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на службата на следователите на Конгреса на САЩ.

В Пекин изследователят от Института по патогенна биология Лили Рен качи подробна информация за структурата на вируса в база данни на правителството на САЩ на 28 декември 2019 г., докато Световната здравна организация (СЗО) научи за вируса едва на 11 януари 2020 г. Вирусологът Джеси Блум от Центъра за изследване на рака Фред Хътчинсън казва, че това подчертава необходимостта от предпазливост при оценката на точността на информацията, предоставена от китайското правителство.

Информацията от документи, получени от Комитета на Камарата от Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ и анализирани от The Wall Street Journal, показва, че Лили Рен е предоставила почти пълна информация за структурата на вируса. По това време китайските власти описаха огнището в Ухан като вирусна пневмония с „неизвестен произход“. Освен това пазарът за търговия на едро с морски дарове Huanan, където се появи едно от първите огнища на COVID-19, не беше затворен по това време, добавя WSJ.

Китай сподели данни за вируса със Световната здравна организация (СЗО) едва на 11 януари 2020 г., което се потвърждава от диаграмата за развитие на пандемията, изготвена от правителството на САЩ, уточнява изданието. Експерти, интервюирани от The Wall Street Journal, смятат, че две допълнителни седмици биха могли да направят значителна промяна в борбата на международната медицинска общност срещу разпространението на COVID-19, като гарантират, че пътищата на предаване на вируса са точно идентифицирани и разработването на защитно оборудване и ваксини може да започне своевременно.

Припомняме, през февруари 2023 г. беше съобщено, че Министерството на енергетиката на Съединените американски щати е склонно да смята, че причината за пандемията от COVID-19 е неволно изтичане от китайска лаборатория.