Юлия Навалная, вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, заяви, че Владимир Путин не е легитимният президент на Русия и че официалните резултати от изборите нямат значение, предаде Ройтерс.

"Ние доказахме на себе си и на другите, че Путин не е нашият президент. Ние не сме го избирали", каза Навалная за протестната кампания "По обяд срещу Путин", която се проведе в неделя, последния ден на президентските избори в Русия, когато Путин бе преизбран за президент на страната.

Путин: Руските граждани изразиха своята единна воля

Руският президент Владимир Путин бе преизбран на поста с 87,28% от гласовете на произведените на 17 март в страната избори. Това показват данни, публикувани днес на сайта на Централната избирателна комисия на Русия след обработването на 100% от изборните протоколи, предаде ТАСС.

На второ място е кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, който е получил 4,31% от гласовете. Трети с 3,85% е Владислав Даванков, издигнат от партия "Нова хора", а четвърти - Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия на Русия, с 3,20%.

Юлия Навалная призова руснаците да протестират срещу Путин в деня на изборите ВИДЕО

Юлия Навалная е гласувала в руското посолство в Берлин. В навечерието на изборите на 14 март тя заяви, че протестиращите срещу президента Владимир Путин руснаци трябва да се появят в големи количества по едно и също време, за да препълват избирателните секции. Съпругата на покойния Алексей Навални дори призова руснаците да направят бюлетините невалидни, като напишат върху тях „Навални“, или да гласуват за кандидати, различни от Путин.