Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщи за задържането на украински гражданин на границата със Северна Македония при опит да напусне страната с голяма сума пари и два скъпоценни камъка. В същото време редица сръбски медии съобщават, че вероятно става дума за бившия шеф на вътрешната сигурност на украинското разузнаване Андрей Наумов. 

„При проверка на КПП Прешево на лек автомобил БМВ, управляван от А.А., в колата с него е бил А.Н., той е открил недекларирани 607 990 евро и 124 924 долара и два изумруда“, се казва в съобщение на министерството.

Задържаните са заподозрени, че пари и скъпоценни камъни, които "идат от незаконни източници", са планирани да бъдат изнесени от Сърбия. Според публикации в медиите парите са били скрити в аптечка, чували за боклук, детски играчки, в кабината и в багажника.

Според журналисти Наумов е бил задържан заедно с германски гражданин, който вероятно е управлявал кола, в която бивш служител на СБУ се е опитал да премине границата. Издание казва, че и двамата задържани са в следствения арест в град НИС, грозят ги от 1 до 12 години затвор за „незаконно обръщение на ценни материални активи“.

По-рано беше съобщено, че двама служители на украинското посолство във Варшава са били задържани на полско-украинската граница при опит да отнесат голямо количество валута, злато и контрабандни цигари в Полша. Това съобщи министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.

Превод: GlasNews