Според представители на СЗО Китай е на прага на нова вълна на пандемията от COVID-19. Причината за това е отслабването на правилата за карантина на фона на масови протести, пише британският новинарски портал Sky News.

В публикацията се казва, че строгите карантинни ограничения са помогнали на Китай да поддържа относително ниско ниво на зараза и смърт сред гражданите. Въпреки това СЗО нарече този подход за решаване на проблема "неустойчив", споменавайки влиянието му върху икономиката и начина на живот на китайците.

През септември 2022 г. ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предположи, че пандемията от COVID-19 е към своя край. Три месеца по-късно Гебрейесус изрази надежда за края на извънредната ситуация през 2023 г.

Експертите прогнозират, че през следващата година Китай може да се сблъска с рязък скок на заболеваемостта и повече от един милион смъртни случая.

Учените също се опасяват, че масовите инфекции могат да причинят мутация на вируса. Специалистът по инфекциозни болести и съветник на СЗО Дейвид Хейман отбеляза, че е твърде рано да се правят прогнози за появата на нови мутации на коронавируса, но светът „трябва да бъде загрижен“ за ситуацията в Китай.

Припомняме, че в Китай се проведоха протести след затягането на карантинните ограничения на фона на ново огнище на COVID-19. В китайския град Ланджоу протестиращи подпалиха един от карантинните лагери.

Като вземат това предвид, китайските власти решиха да облекчат коронавирусните ограничения. Страната отмени масовото тестване за COVID-19 и позволи на хората с леки симптоми да се поставят под карантина у дома или в специални заведения по свое усмотрение.

Превод: GlasNews