Във Финландия бягащите от мобилизацията руснаци са настанени в центрове, където живеят украински бежанци. Такива случаи вече са регистрирани в няколко финландски града, пишат във Фейсбук от общността "Украинци край Финландия".

„Имаше неприятна ситуация, много руски мъже се настаниха в нашия център. Повечето жители (на центъра) са жени с деца, избягали от войната от Мариупол, Херсон, Изюм и други региони. Всички са в състояние на шок и не разбирам как да обясня на децата и как да продължиш да живееш до хората, чиято страна те убива“, казва украинката Наталия Литвинчук.

цял екран

В украинските бежански лагери, както казват живеещите тук, има тълпи от "брадати чеченци" и други руснаци. Украинските жени се страхуват за децата и личната си безопасност.

Въз основа на коментарите на потребителите руснаците са настанени в украински бежански центрове в градовете Халико, Пори, Уусикаупунки, Турку и в населените места на провинция Варсинай-Суоми.

Руските граждани в бъдеще може да бъдат използвани от Кремъл за използване на военна агресия срещу Финландия, отбелязват потребители в съобщенията.

„Приоритетите на правителството са странни. Упрекват украинците, че много от нас са пристигнали, като например, че няма достатъчно храна в църквата. Те дори спряха да дават хуманитарна хранителна помощ. Звучи като упрек, че сме претоварили медицинския система с нашето пристигане. Ако започнете да говорите за проблем, те казват, че трябва да седим и да не стърчим, казват ни да се радваме се на факта, че са били снизходили и са ни пуснали вътре”, каза Татяна Олишевская.

цял екран

Според жената финландските власти се отнасят положително към руснаците и са пуснали 66 000 души за няколко дни.

"Специално за тях се отварят 17 приемни центъра. Всичко това изглежда налудничаво и подкопава самата концепция за бежанците", пише тя.

Някои украинци се обърнаха към финландската миграционна служба. Те също призовават Министерството на външните работи на Украйна и украинското посолство във Финландия да се намесят в ситуацията.

Реакцията на Обществото на украинците във Финландия

Обществото на украинците във Финландия написа писмо до правителството на страната, в което призова да се гарантира безопасността на бежанците от Украйна. Организацията казва, че поставянето на мъже, избягали от Русия, до жени и деца от Украйна представлява сериозна заплаха за психическото и физическото здраве на последните.

„Припомняме ви, че гражданите на Украйна бяха принудени да напуснат домовете си поради атаката на руската армия и систематичното унищожаване на украински градове и села. Струва си да припомним, че тези, които избягаха от Украйна, бяха предимно жени и деца, и тези, които избягаха от Русия, бяха предимно мъже, които просто се страхуваха от евентуална смърт в Украйна“, обърнаха внимание от обществото.

Финландия и целият свят виждат последствията от войната - това са убийствата, изтезанията и изнасилванията на цивилни в много украински градове - в Буча, Ирпен, Мариупол и Изюм, отбелязват авторите на писмото.

„Руските власти публично заявиха, че са във война със Запада. Готово ли е финландското правителство да рискува ескалация на подобно насилие във Финландия?“ - попитаха от организацията.

Трябва да се отбележи, че към момента на публикуване на новината няма реакция от украинското външно министерство и украинските дипломати от посолството във Финландия по този проблем.

Последната публикация на украинското посолство във Финландия във Facebook е посветена на почистването в знак на благодарност към Финландия за приемането и помощта на украинци, които бяха принудени да напуснат домовете си поради войната.

цял екран

Превод: GlasNews