Белугата, станала популярна по света с това, че е руски шпионин, е била застреляна, твърдят активисти за правата на животните. Китът беше открит мъртъв край норвежкото крайбрежие.

Тялото на иначе здравото и сравнително младо животно - с прякор Хвалдимир, беше намерено да плава в залив край югозападното крайбрежие на страната.

Групи за защита на правата на животните казаха, че китът е намерен с огнестрелни рани и е бил застрелян при "отвратително престъпление".

"Ние ще търсим справедливост за Хвалдимир", обеща основателката на One Whale Реджина Хауг в изявление в социалните медии.

One Whale е основана, за да проследи белугата, която стана известна, след като беше забелязана в норвежки води преди пет години. Бледият кит беше видян с камера GoPro, прикрепена към колан, на който пишеше "Оборудване на Санкт Петербург" - което предизвика спекулации, че любопитният бозайник може да се занимава с шпионаж.

Той стана известен на местно ниво като Hvaldimir, каламбур на норвежката дума за кит, "hval", и първото име на руския президент Владимир Путин.

Тялото на арктическия бозайник беше намерено да плава край югозападния град Рисавика на 1 септември и отнесено до най-близкото пристанище за преглед. Noah и One Whale казаха, че са подали жалба до норвежката полиция с искане да започне наказателно разследване.

"Той имаше множество рани от куршуми по тялото си", каза Хауг от One Whale чрез официалния си акаунт в Instagram, след като видя тялото в понеделник. Снимки, публикувани от One Whale в социалните медии, изглежда показват, според тях, огнестрелни рани в окървавеното тяло на Хвалдимир.

"Нараняванията на кита са тревожни и от естество, което не може да изключи криминално деяние – това е шокиращо", каза директорът на Noah Сири Мартинсен.

Но Marine Mind, организацията, която откри тялото, каза, че "нищо не разкрива веднага причината за смъртта".

"Видяхме маркировки, но е твърде рано да се каже каква е причината за смъртта", каза директорът Себастиан Странд пред репортери.

Тялото е транспортирано до близкия клон на Норвежкия ветеринарен институт в понеделник за аутопсия.

Докладът се очаква "в рамките на три седмици", каза говорител на института.

С приблизителна възраст от около 15 години Хвалдимир не беше стар за кит белуга, който може да живее до 60 години.

Полицията каза на местните медии, че ще проучи въпроса, "за да определи дали има разумни мотиви за започване на разследване"

Marine Mind и One Whale бяха в противоречие как да защитят Хвалдимир от опасностите, пред които беше изправен.

От One Whale поискаха той да бъде прехвърлен в Баренцово море в Северна Норвегия - по-естествено местообитание за белуги - което би намалило риска от сблъсъци на кораби. Но Marine Mind бяха против идеята с аргумента, че преместването му може да представлява опасност за живота му.

Хвалдимир за първи път се приближи до норвежки лодки през април 2019 г. близо до остров Ингоя, на около 415 км от Мурманск, където е базиран Северният флот на Русия, пише Днес.бг.

Наблюдението привлече вниманието, защото белугите рядко се срещат толкова далеч на юг от високите части на Арктика.

Русия има история на обучение на морски бозайници като делфини за военни цели, а уебсайтът Barents Observer идентифицира кошари за китове близо до военноморски бази в северозападния район на Мурманск.