Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова всички жители на украинските градове за борба с нашествениците.

UNIAN публикува пълния текст на призива.

„Велики хора на велика Украйна! В това видео искам да се обърна отделно към украинските градове и смелите жители на тези градове. Към свободния юг на Украйна, където слънцето грее само на добре дошли гости, а не на случайни „туристи“ на танкове. До Бердянск, Каховка, Енергодар, до Мелитопол и, разбира се, Херсон. 

До Херсон, където днес видяхме роби да стрелят по свободни хора. Роби на пропагандата, която замества тяхното съзнание. Роби, свикнали да опаковат всички в колички. Дори баба с празен бял плакат. И дори момиче с лист А4, на който е изписана само една дума - "мир". 

Тези роби, изпратени от Русия, никога не са виждали толкова свободни хора по площадите, по улиците. Никога не са виждали хиляди хора, които да нямат страх от тях, от роби с оръжие в ръце. Робите възприемат волята като дивачество, като опасност. Имат страх. Страх, който пропагандистите умеят да изковават в омраза. И после – изстрели по мирни свободни хора.

Херсон, дръж се! Никога няма да забравим тези кадри. Снимки от вашия град. На вашия площад и улици всички бяхме с вас. 40 милиона украинци от нашата държава. Милиони и милиони украинци по света. Всички сме виждали как стоиш. Какво си ти. Всички усетихме колко много искаш обратно свободата. На земята, където, съзерцавайки Млечния път, чумаците ходеха по сол, ще бъде трудно за враговете.

Съпротивата за украинците е свойство на душата. И аз наистина искам вие, всички наши украинци на юг, никога дори за миг да не си помислите, че Украйна не ви помни.

Всеки път, когато ви е трудно, когато сте наранени, когато се съпротивлявате, въпреки всичко, моля, знайте, че сърцата ни се разбиват в този момент, защото ние не сме с вас.

И ние молим Бог да ви подкрепи, докато успеем да изгоним външните хора. Това е подвиг - това, срещу което протестирате. Благословение е, че имаме такива хора.

В хода на това нашествие сред милионите наши хора непрекъснато се появяват герои. Някога бяха обикновени украинци, а сега са бойци. Мъже и жени, които се вдигат за нашата държава. Навсякъде: на юг, на изток, на север, в центъра, на запад и в чужбина. Вдигат се, за да не повярва врагът. Не вярва, че е истинско.

Но ще ги накараме да повярват. И ще ги накараме да запомнят, че нямат път към нас. И никога няма. Към Киев, който смело и величествено стои над Днепър. До Харков... Горд, спретнат, образован Харков. Който бият, но той по никакъв начин не се подчинява. Чернигов. Древен! Чернигов, който още от времето на Ордата не е познавал подобно зверство, което сега преживяват от руските военни. 

Суми, Ахтирка и Лебедин... Стафиди, Дергачи... Волноваха, Попасная... Бородянка, Гостомел, Макаров... Николаев... 

Мариупол! Трудолюбив и честен град! Мариупол. Който нашествениците просто унищожават. Разбит на пепел. Но кой ще ги надживее всички. Незначителни роби, които не знаят как да се грижат за собствената си държава. За техните собствени хора. И отиват при някой друг. 

Борим се за всеки украинец! И ние помним всички! И благодаря на всеки един. Като хора и тези красиви градове. 

Като Лвов, като Франковск, Хмелницки, Черновци, Тернопол, Луцк, нашия Ужгород... Кропивницки, Запорожие, Днепър, Кривой... Виница, Ровно... Черкаси, Полтава... Одеса!

Велики хора на велика Украйна! И казвам това не случайно - Велика Украйна. Защото се обръщам към всички в нашата държава и към тези, които са в чужбина. В градове и села. На свобода и временно под окупация. В Крим, в Донецк, в Луганск. Където и те трябва да се борят за свобода, а не да чакат.

Призовавам всички украинци. Направете всичко, за да защитим държавата си. За да спасим народа си. Битка. Борете се и помагайте. Гонете тези роби! Преследвайте нашествениците! За да живее Украйна. И всички сме с нея. Свободно и спокойно. Обичаме толкова много. Слава на Украйна!"