Президентът Владимир Зеленски в събота вечерта, 16 април, произнесе обръщение относно резултатите от 52-ия ден от войната.

Така държавният глава апелира към лидерите на съюзническите страни с призив или да помогнат спешно с оръжие за деблокирането на Мариупол, или да решат ролята си в преговорите между Украйна и Русия за постигане на мир.

„Ситуацията в Мариупол остава възможно най-тежка. Просто нечовешка. Русия го направи по този начин. Има само два начина да се повлияе на това. Или партньорите ще дадат на Украйна всички необходими тежки въоръжения и самолети, при това без преувеличение незабавно, така че да можем да намалим натиска на окупаторите върху Мариупол и да го деблокираме; Или – преговорен път, в който ролята на партньорите също трябва да бъде решаваща“, каза президентът.

Зеленски каза също, че на срещата, посветена на възстановяването на украинските градове и общности, е поставена задача номер едно - да се осигури жилище на всички украинци: както на вътрешно разселени, така и на тези, чиито къщи са били разрушени от нашествениците.

„На втория етап възстановяваме това, което окупаторите се опитаха да унищожат. Всички градове и общности, които пострадаха. А на третия етап предоставяме жилища на всички, които защитаваха или защитават държавата, които са работили или работят в интерес на общество, но нямат собствено жилище“, допълни той.