Украйна няма да прави компромиси, свързани с териториалната цялост, дори това веднага да й позволи да стане пълноправен член на НАТО. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на пресконференция с испанския премиер Педро Санчес на 1 юли.

Според него Алиансът задължава Киев да приеме огромен брой компромиси, но е почти невъзможно да се спази всичко. По-специално, става дума за територии, които са под временния контрол на руските окупатори. Украйна в никакъв случай няма да се откаже от тях и хората, които живеят там, дори след това да се открият още перспективи.

"Що се отнася до компромисите за НАТО. Отново използвате думите компромис, а след това говорите за компромиси по границите, не са ли твърде много компромиси за една държава", се казва в съобщението.

Отделно в разговор с испански журналисти Владимир Зеленски отбеляза, че членството в Северноатлантическия алианс може да бъде ясен сигнал за руския президент Владимир Путин, че светът не се страхува от агресия и е готов да се бори с несправедливостта. Кремъл ще бъде поставен на мястото му.

„Важно е да поставите Путин на мястото му и да кажете, че ние не се страхуваме от вас. И членството на Украйна в НАТО е един от отговорите, които фиксират, че светът не се страхува от никакъв агресор. И той ще бъде сам и определено ще губи", продължи президентът на Украйна.

Ето защо официален Киев очаква на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която ще се проведе в средата на юли, Украйна да бъде поканена да се присъедини към Алианса. Това биха били ясни гаранции, че Западът ще продължи да се бори с руската агресия.

„Ние не се съгласяваме на никакви гаранции за сигурност, ако ни бъде предложено това като алтернатива на алианса за сигурност. Казваме, че е важно да имаме тези гаранции, докато не сме членове на НАТО“, обобщи Володимир Зеленски.