Мариуполецът Дмитрий Юрин успя да избяга от обсадения град - преплува около 4 км и замина в съседно село. Той каза самият той пред The ​​Guardian.

Според мъжа той е живял близо до драматичния театър, където е имало убежище за стотици жители на града, и е бил свидетел на въздушния удар, нанесен от руснаците на 16 март. Той видял момента на взрива и чул крясъците на ранените. Юрин помогнал да извадят хората изпод развалините, видял "тела и парчета тела" и целият бил в кръв.

След това той се върнал в скривалището си и решил, че трябва да избяга от града. Той обясни, че е запален рибар, който е прекарал часове на Азовско море и познава добре бреговата линия. Мъжът намерил четири празни петлитрови бутилки, които завързал около себе си. Вечерта той отишъл на плажа, повървял малко по него и след това се гмурнал във водата.

Юрин плувал почти 2,5 часа - през това време изминава 4 км. Водата била ледена, маршрутът по крайбрежието минавал покрай руските позиции. Юрин се опитвал да се скрие зад бутилките и понякога си позволявал да почива на шамандурите. 

Мъжът слязъл на брега в окупираното от руснаците село Мелекино. Там той бил приютен от пенсионирани съпрузи, които хранели беглеца. На следващия ден той успял да се качи в микробус, който отивал към окупирания Бердянск и оттам бил евакуиран на територията, контролирана от Украйна.

Превод: GlasNews