Радиолокационната станция “Дъга” - съветската тайна, скрита в горите до Чернобил.

След тежката авария в Чернобил през 1986 година хиляди хора напускат домовете си в Припят. Така през годините там единствен господар остава природата.

Сред спокойствието на горите, намиращи се северно от Киев обаче има една тайна, която някога е била пазена зорко от съветските власти - радиолокационната станция “Дъга”.

Съоръжението е огромно и може да бъде видяно от километри. Някога “Дъга” е било едно от най-мощните военни съоръжение в Съветския съюз. Системата е разработена, за да успява да улови сигнал от ядрена ракета изключително бързо – 5 минути след изстрелването й. Дотогава подобни съоръжения са имали способността да локализират ракета едва 4-5 минути преди да попадне на територията на страната, към която са насочени.

Днес все още стои непокътнат.

Строежът на радиолокационната станция “Дъга” е започнал още преди изграждането на Чернобил. Официално обаче общо между двата проекта няма. Има конспиративни теории, че единият от реакторите на АЕЦ "Чернобил" е захранвал само този радар, но крият истинската му функция.

Изграждането на “Дъга” започнал през 1972 година, когато съветски учени търсели начини да засичат ракети с голям обхват. Така се появила и идеята за мащабната конструкция, която трябвало да улавя сигналите и да ги връща обратно в йоносферата. Учените обаче нямали достатъчно познания за това как точно работи йоносферата и проектът бил с предначертан провал още преди да бъде завършен.

В околността е бил сформиран голям военен лагер, в който били настанени работниците. Това са войници, ангажирани с изграждането на радиолокационната станция и работата по нея. Семействата им живеели на същата територия, тъй като проектът бил свръхсекретен и не трябвало да се изнася никаква информация, извън пределите на мястото. Поради този факт им е позволявано да напускат зоната само веднъж годишно.

Достъпът бил абсолютно забранен за всички останали. Властите представяли мястото пред местните като изоставен детски лагер. Целта била да се отнеме вниманието и да се заблудят враговете. Има дори фалшива спирка на градския транспорт на пътя за съоръжението, която била декорирана като мечка по случай Олимпийските игри в Москва през 1980 година. Освен всичко, сградата била изрисувана с детски мотиви.

Контролно-пропускателният пункт за обекта е изключително отдалечен от самата инсталация и няма как да се забележи от толкова далеч.

Когато за първи път стартират системата, се наблюдават силни смущения на радиовълните по цял свят. Те са засечени от редица държави. Конспиративните теории не закъсняват - западни издания подозират, че става въпрос за секретен проект, с който СССР искал да контролира времето и дори хората.

Подръжниците на теорията, че “Дъга” е захранвал Чернобил не липсват.

След аварията през април 1986 година идва и краят на радиолокационната станция. Комплексът бил затворен заради радиацията, а работниците вътре - евакуирани.

Всички документи, които касаели “Дъга”, били унищожени, заради секретността на операцията. Онези, които са останали, се пазят строго в Москва. Защо - не е ясно. Някои подозират, че проектът продължава и до днес.

С разпадането на Съветския съюз съдбата на радиолокационната станция “Дъга” станала още по-неясна. Днес съоръжението, което се намира в ограничената зона около Чернобил, тъне в забрава и е под жестокото въздействие на природните елементи.

А истинската му цел продължава да бъде една от зорко пазените съветски тайни.