Точно преди 15 години – 4-ти февруари 2004-та – също в понеделник, Марк Зукърбърг стартира платформа, която за кратък период от време прерасна в най-популярната социална мрежа в света. Отбелязвайки рождения ден на Facebook, не може да не си спомним за удивителната кариера на нейния съосновател, пропътувал за този период от време пътя от стаята в общежитието в Харвард към ТОП 5 на най-богатите хора в света.

За 15 години, личното състояние на Зукърбърг се е увеличило до над 60 милиарда долара. Компанията на Марк постоянно е разтърсвана от скандали, но това не пречи на Facebook здраво да държи лидерството в сегмента, превръщайки се в социалната мрежа, на чийто услуги се радва почти всеки трети жител на Земята – броят на потребителите на социалната мрежа е около 2,5 милиарда души.

В това е трудно да се повярва, но Facebook беше създаден от Зукърбърг заедно с второкурсните си другари от Харвардския университет — Едуардо Саверин, Андрю Макколум, Дъстин Московиц и Крис Хюз.

Ето как изглеждаше Facebook през 2004-та година.

Месец след пускането, половината от студентите на Харвард се регистрират в социалната мрежа. Зукърбърг изоставя обучението си, за да се съсредоточи върху развитието на бизнеса. Facebook се мести в малък офис в Пало Алто, и до май 2005 г. е получил финансиране в размер на почти 14 милиона долара.

Също така, с бързото нарастване на Facebook се увеличава и личното състояние на Зукърбърг. През 2008 г., той спечелва първия си милиард, влизайки в списъка на „Форбс“. Между другото, към този момент той е и най-младият милиардер в света.

През същата година, срещу Facebook е повдигнат съдебен спор от бивши еднокурсници на Марк в Харвард — Камерън и Тайлър Уинклевос и Дивйе Нарендра, които твърдят, че Зукърбърг е откраднал идеята им за Facebook, вземайки за основа социалната мрежа Connect U. В рамките на този процес, те получават 1,2 милиона акции от Facebook.

В рамките на следващите няколко години, Зукърбърг се занимава с управлението и разрастването на Facebook, както и в някаква степен с глобални дела, в това число и с разпространение на свободен интернет достъп в целия свят.

2012 година се превърна във важен етап от кариерата на Зукърбърг и развитието на Facebook: компанията дебютира на Нюйоркската фондова борса. В това време, подобно събитие се оказва и най-голямото технологично IPO в историята.

В рамките на следващите няколко години, Зукърбърг подобрява своето лично състояние и прави значителен принос в развитието на империята, придобивайки няколко технологични компании. Така, Facebook през 2012-та година за един милиард долара придобива Instagram, а през 2014-та – за 19 милиарда WhatsApp. В същата година е купена и VR-компанията Oculus, сделката с която се оценява на два милиарда долара.

До края на 2014 г., личното състоянието на Зукърбърг се увеличава на 30 милиарда долара. Растежът продължава в рамките на три години.

Новият етап в кариерата на Зукърбърг започва през 2015 г., когато той заедно със съпругата си Присила Чан обяви създаването на „Инициативата Чан-Зукърбърг“. Двойката обеща да раздаде 99% от своите акции за благотворителност на фондация, чиято основна мисия е да „увеличи човешкия потенциал и насърчаване на равенството в такива области, като здравеопазване, образование, научни изследвания и енергетика“.

През 2017 година, Facebook за първи път е обвинен в разпространението на фалшиви новини и дезинформация по време на президентските избори през 2016-та.

През 2018-та, стана известно, че британската консултантска фирма Cambridge Analytica е получила достъп до личните данни на 87 милиона потребители на Facebook, за да се намеси в изборите и да помогне на Доналд Тръмп.

Зукърбърг дори е трябваше да говори пред Американския Конгрес. Марк признава вината на дружеството. „Ние допуснахме много грешки в управлението. Но аз мисля, че е невъзможно да се измине пътя от компания, създадена в общежитие, до огромна корпорация, без да се направят грешки„, казва Зукърбърг.

Според финансовите анализатори, след първите новини за скандала с Cambridge Analytica, Зукърбърг е загубил почти 13 милиарда долара от собственото му състояние, поради срива на акциите на Facebook. То е намаляло от 75 млрд. на 62,2 млрд. долара.

Но това все още е „цвете“. През ноември 2018-та, по време на свое разследване, New York Times съобщи, че Facebook е знаел за опитите на Русия да се намеси в изборите в САЩ в началото на 2016 г., но е изчакал повече от година преди да сподели тази информация.

В съобщението също така се казва, че главният оперативен директор на Facebook Шерил Сендбърг е провел лобистка кампания, насочена към това критиките към дружеството от страна на конкурентните технологични фирми и Джордж Сорос да се отразят.

Тъй като акциите на Facebook постоянно поевтиняваха в началото на юли миналата година, Зукърбърг през ноември заяви, че няма да се оттегли от поста на главен изпълнителен директор на Facebook.

До края на 2018-та, личното състояние на Зукърбърг достига тригодишния минимум — 49,4 млрд. долара.

Но трябва да се признае, че Марк с чест излезе от положението: сега капиталът му възлиза на 65,6 млрд. долара, което му позволява да влезе в топ пет на най-богатите хора в света.