Ако планирате да посетите Музея на Дали тази пролет, може да срещнете неочакван гост: самия знаменит художник. Ръководството обяви, че с помощта на изкуствен интелект Дали ще „оживее“ из коридорите на музея още през април.

Екип от Goodby Silverstein & Partners използва кадри с Дали, за да обучи система за машинно обучение как да имитира лицевите изражения на художника, а полученият образ след това бе наложен върху актьор със сходна физика. Виртуалният художник ще черпи информация от живота на Дали, но и ще коментари събития, които са се случили след смъртта му през 1989 г.  Образът трябва да бъде едновременно образователен и сюрреалистичен, каквато е и самата работа на Дали.

Ефектът е поразяващ. Гласът е различен (гласовото озвучаване не е част от машинното обучение), но ще трябва добре да се вгледате, преди да разберете, че всъщност пред вас не стои мустакатия гений на четката.

Лесно е да разберем защо някои хора биха се обидили от такава инициатива, подобно на музикалните фенове, които се противопоставят на холографските „възкресения“ на легендарните певци. Музеят обаче твърди, че изкуственият интелект отразява личността на Дали. Изпълнителният директор Ханк Хин твърди, че Дали се е интересувал от развитието на технологиите и е имал силно „усещане за собственото си вечно значение“. Все пак това е човекът, който в края на краищата нарисува „Персистенция на паметта“.