Ако искате да получите 1 000 000 долара и сте киберманиак, почивните дни са свободни, тъй като Apple предлага сумата, която ще промени живота на всеки, който успее да се справи по-добре с новата сложна система за изкуствен интелект.

През последните няколко месеца всички чухме много за Apple Intelligence и най-накрая тя ще бъде пусната тази седмица, когато в понеделник (28 октомври) ще бъде пусната iOS 18.1.

Потребителите на iPhone очакват с нетърпение софтуерната актуализация, която според технологичния гигант ще отвори свят на „нови възможности“ за вашето устройство, а главният изпълнителен директор Тим Кук обеща, че тя „вдига летвата за това, което iPhone може да прави“.

Новите функции с изкуствен интелект ще подобрят имейлите, съобщенията, центъра за известия и снимките ви, както и ще въведат инструменти за писане с изкуствен интелект, транскрибиране на глас и преосмислени емоджита.

Apple направи някои доста големи твърдения за възможностите на своята система за изкуствен интелект, особено за нейната безопасност.

Според фирмата Apple Intelligence ще „използва вашия личен контекст, без да позволява на никого другиго да има достъп до личните ви данни - дори на Apple“.

Тя обяснява, че системата за изкуствен интелект е „проектирана да защитава личните ви данни на всяка стъпка“ и въпреки че е „наясно“ с личната ви информация, не я събира.

Компанията е толкова уверена в своята система за сигурност и в технологията Private Cloud Compute (PCC), че предлага 1 милион долара на всеки, който успее да я разбие.

Какво е Private Cloud Compute (PCC)?

За тези, които нямат представа какво е PCC, нека ви го представим.

Apple обяснява, че тази „новаторска система за облачен интелект“ е създадена специално за целите на частната обработка на изкуствен интелект.

Тези сървъри ще получават и подреждат заявките на потребителите за Apple Intelligence, когато те са твърде сложни, за да може устройството да се справи с тях самостоятелно - и след като всичко приключи, тези данни ще бъдат незабавно изтрити.

Самата технологична фирма дори няма достъп до нещата, изпратени до PCC, който е изграден с персонализиран силиций на Apple и „подсилена операционна система, предназначена за поверителност“, благодарение на криптирането от край до край.

Apple описва технологията като „най-усъвършенстваната архитектура за сигурност, внедрявана някога за мащабни изчисления в облака с изкуствен интелект“ - коментар, който със сигурност ще трогне конкурентите ѝ.

PCC е създадена с основен набор от изисквания, включително изчисления без състояние на лични потребителски данни, приложими гаранции, липса на привилегирован достъп по време на изпълнение и най-важното - нецелесъобразност и проверима прозрачност.

За да изпита последните две, Apple насърчава хората да се опитат да проникнат в системата.

Награда от 1 милион долара

В четвъртък (24 октомври) Apple призова „всички изследователи на сигурността - или всеки, който проявява интерес и техническо любопитство“, да извършат „собствена независима проверка“ на големите твърдения на компанията за възможностите на PCC.

В съобщението се казва: „За да насърчим допълнително вашите изследвания в областта на Private Cloud Compute, разширяваме Apple Security Bounty, за да включим награди за уязвимости, които показват компрометиране на основните гаранции за сигурност и поверителност на PCC.“

Одитори от трети страни вече са имали опит, но сега всеки може да се опита да проникне в системата.

За смелите си усилия можете да спечелите безброй различни награди, но един късметлия може да получи огромната сума от 1 милион долара, ако успее да стартира код в системата.

Всичко, което трябва да направи, е да избегне откриването и да получи достъп до чувствителна информация. Просто, нали?

Идеята е, че Apple ще може да „научи повече за PCC и да извърши собствена независима проверка на нашите твърдения“, като позволи на технически грамотните да се опитат да проникнат в нея.

Не е необходимо хакерите да започват от нулата, тъй като Apple предоставя достъп до изходния код на ключови компоненти на PCC, така че хората да могат да се ориентират в софтуера, преди да се опитат да го пробият.

На тези, които се опитат, ще бъде предоставено и ръководство за сигурност и достъп до виртуална среда на macOS.

За всеки, който успее да изпълни заявките за код, който не е проверен от компанията, са предвидени $100 000.

Можете да вземете и чиста сума от 250 000 долара, ако намерите начин да влезете в PCC от разстояние и да разкриете файл със заявка за данни на потребител, но ако успеете да откриете други уязвимости в технологията, също можете да бъдете възнаградени финансово.

От Apple заявиха, че „дори да не отговаря на публикувана категория“, хората, които открият някакви слаби места, все пак могат да спечелят пари от тях.

„Надяваме се, че ще се потопите по-дълбоко в дизайна на PCC с нашето ръководство за сигурност, ще изследвате сами кода с виртуалната среда за изследване и ще докладвате за всички открити проблеми чрез Apple Security Bounty“, добави тя.

„Вярваме, че Private Cloud Compute е най-усъвършенстваната архитектура за сигурност, внедрявана някога за мащабни изчисления в облака с изкуствен интелект, и очакваме с нетърпение да работим с изследователската общност, за да изградим доверие в системата и да я направим още по-сигурна и поверителна с течение на времето.“

Защо не опитате своите възможности?