Напоследък се говори много за липсата на истинска иновация в мобилната индустрия и много пръсти са насочени към Apple с обвинението, че гигантът има планини от пари, без обаче да пусне нещо новаторско, както някога беше iPod, например. Мнозина вярват, че следващото голямо нещо, което идва от Купертино, може да бъде очилата с разширена реалност.

През годините сме виждали много намеци, че Apple наистина работи върху продукт, който отговаря на това описание: от патентоването на технологии, свързани с AR, до наемането на специалисти в тази област, и сега изглежда, че подготовката на всички фронтове е в пълен ход.

Сега информацията, появяваща се от AppleInsider, потвърждава непрекъснатите усилия на компанията в развитието на AR технологиите. Източници твърдят, че служителите на Apple са се срещнали инкогнито с различни доставчици на части за АR по време на CES 2019 между 8-11 януари. По-конкретно, представителите са имали среща с някои от доставчиците като някои от най-големите имена в тази област, които бяха на шоуто, като DigiLens, Vuzix и Lumus.

В света на AR, т.нар. waveguides са на практика малки призми, които са вградени в прозрачен материал, като например стъкло, за да се пренасочат изображения към очите на потребителя, без да пречат на зрението му. Естествено, това е една от най-важните части на AR очилата и може да издигне или провали такъв продукт. Ако Apple иска смарт очилата ѝ да бъдат възприети, те трябва да бъдат едновременно високо функционални и добре проектирани (нещо, което не може да се каже за Google Glass).

Не е ясно дали Apple иска да си сътрудничи с въпросните компании или просто проверява докъде е стигнала конкуренцията, тъй като калифорнийският технологичен гигант има своя собствена изследователска и развойна дейност в областта, както вътрешно, така и благодарение на придобиванията на малки компании. Само миналата година Apple закупи Arkonia Holographics, стартъп, който разработва лещи за AR шлемове

Както обикновено, официална информация за AR очилата не е идвала от Apple и като се има предвид сложността на проекта, малко вероятно е да го видим на пазара през следващите няколко години.