Това, което трябваше да бъде едноседмична мисия, в крайна сметка се превърна в месечна мисия с неизвестен резултат. Очаква се екипажът на проблемния космически кораб Starliner на Boeing, който е скачен с Международната космическа станция (МКС), да остане в орбита поне до средата на август. НАСА не изключва спасителна мисия за връщане на астронавти, които „не са блокирани“ в орбита.

Първият полет с астронавтите на Starliner беше неочаквана неприятност както за НАСА, така и за компанията Boeing, която създаде превозното средство. Като част от първия тестов полет с хора на борда, корабът отпътува за МКС на 5 юни.

Астронавтите на НАСА са блокирани в орбита и не могат да се върнат на Земята

Първоначалният план предвиждаше астронавтите на НАСА Сунита Уилямс и Бари Уилмор да останат в орбита около 7 дни. По този начин Boeing трябваше да докаже, че неговият кораб може да достави астронавти и товари до МКС и обратно, а НАСА ще може да издаде необходимите разрешения за такива полети.

Астронавтите на НАСАЦял екран
Първоначалният план предвиждаше астронавтите на НАСА Сунита Уилямс и Бари Уилмор да останат в орбита за около 7 дни. Снимка: NASA

Но преди изстрелването имаше изтичане на хелий в двигателя на кораба, което забави полета, но след това нещата се влошиха още повече. Веднага по време на полета бяха открити 5 изтичания на хелий и освен това 4 от двигателя на кораба отказаха. Starliner с известни трудности успя да се скачи с МКС на 6 юни.

Но НАСА продължава да настоява, че въпреки всички проблеми и невъзможността да върне астронавтите на Земята в рамките на един месец, те не са „заседнали“ в орбита и всичко е наред, пише New Atlas. Преди това НАСА каза, че бордовите батерии на кораба могат да издържат 45 дни и могат да се зареждат още 45 дни в орбиталната станция. Като цяло корабът Starliner е проектиран да работи 7 месеца.

Boeing StarlinerЦял екран
Като цяло корабът Starliner е проектиран да работи 7 месеца Снимка: NASA

Заради нежеланието на НАСА да предостави нова информация за състоянието на мисията, в информационното пространство започнаха да се носят слухове, че всъщност проблемът с кораба е много по-голям, отколкото твърди НАСА. В сряда, 10 юли, НАСА посочи по време на комуникация на живо с двамата астронавти, че те се чувстват добре и се чувстват комфортно на борда на МКС.

Но е известно, че корабът Starliner все още не може да напусне орбиталната станция и това може да се случи само в случай на авария. Инженерите на Земята продължават да провеждат тестове на реплики на двигателите на кораба, за да разберат какво не е наред с него. Очаква се тези тестове да приключат в края на юли, което означава, че завръщането на двамата астронавти на Земята може да се осъществи чак в средата на август. Но всъщност няма официални дати за връщане на астронавти, които не са „заседнали“ в космоса. Може би НАСА и Боинг са предпазливи по този въпрос, защото животът на двама души е застрашен. НАСА не изключва спасителна мисия за връщане на астронавтите на Земята, но все още няма подробности.

 
Превод: GlasNews