Макар и събитията от последната седмица да навеждат на мисълта, че търговската война между САЩ и Китай може да спре още в своя зародиш, то Вашингтон изглежда няма, каквото и да е намерение да променя своята позиция към ZTE и Huawei. Доналд Тръмп и неговата администрация вече открито обвиниха двете компании в сътрудничество с властите в Пекин и ги определиха за заплаха за сигурността на страната. Huawei пък не останаха назад и директно обявиха, че САЩ не желаят доминацията на Huawei, за да продължат необезпокоявано да шпионират световните комуникации.

В качеството си на най-голям производител на мрежово оборудване в света, Huawei е позиционирана да заеме централно място в миграцията към 5G. Това обаче може и да не се случи, ако западният свят се вслуша в съветите на Вашингтон да не използват услугите на китайската компания. Засега, това май няма да се случи с Великобритания и Германия, като вторите са особено ясни в позицията си. Същото се отнася и до Италия. САЩ все още не са представили, каквито и да е доказателства за твърденията си, докато китайската компания обяви откриването на специални центрове в Германия и Великобритания, където ще предостави открит достъп до продуктите си с цел да увери своите партньори, че в тях няма скрити функционалности.

Тази седмица тази сага има развитие, след като стана ясно, че Huawei тръгват в контраатака и възнамеряват да отстояват правата си в съда. По информация на източници на New York Times, Huawei ще оспори законността на решението на американското правителство да изключи Huawei от възможността да сключва договори с местни правителствени и държавни агенции, като неоснователно и дискриминационно. Според Huawei, издаването на правителственото решение за изключването на компанията без да е имало съдебен процес и решение на независимата юридическа власт, противоречи на американската конституция.

Представител на самата компания отрича коментар по темата, запитан за това от Reuters. Повече яснота обаче, вероятно ще имаме още тази седмица, тъй като в четвъртък Huawei свиква специална прес-конференция в главния си офис Шензен, Китай.

„Цялата битка тук е за 5G оборудването, от което света ще се нуждае. Регулаторите ще бъдат посъветвани да докажат защо изключват Huawei. В същото време, компанията има всички основания да заведе дело за това, което те смятат за несправедлив процес“, коментира за SiliconAngle Холгер Мюлер от Constellation Research.

По думите на друг анализатор, цитиран от медията, Роб Ендърли от Enderle Group, решението на Huawei да пренесе спора в съда, всъщност облагодетелства САЩ, тъй като алтернативата за изход от ситуацията е Китай да наложи реципрочни мерки към американските компании. С оглед на прогнозите за ръста на китайската икономика, това едва ли би било положителен изход от ситуацията за Вашингтон.