Както при iPhone, така и при Android съществуват няколко често срещани признака, които може да показват, че системата е манипулирана.

Как да разберете, че телефонът Ви е хакнат?
Ето няколко признака, показващи наличие на допълнителна активност в системата:

-Рязко увеличаване на използването на данни без видима причина.
-Бързо изтощаване на батерията.
-Бавно стартиране на програмите.
-Произволно рестартиране на устройството.
-Изскачащи прозорци със подозрително съдържание.
-Поява на нови икони на приложения, без вашето съгласие.
-Странни телефонни обаждания в историята на обажданията.
-Необичайна дейност в акаунтите, свързани с телефона.

Жена е получавала с измама заплата от 16 компании в продължение на три години

Въпреки това, не трябва веднага да се паникьосвате, защото не всички тези симптоми означават непременно хакване. Например, бавното зареждане на приложението може да се дължи на лоша производителност на устройството или на остаряла версия на приложението, което трябва да се актуализира.

Но ако забележите неоторизирани транзакции във вашите финансови сметки, отворени от вашия телефон, това на практика предполага, че някой има достъп до устройството.

Друг начин да проверите дали устройството ви е хакнато е да стартирате антивирусно сканиране. Това ще помогне за откриване и премахване на подозрителните процеси.

Разбира се, хакерите непрекъснато подобряват методите си. Има троянски коне, които могат да бъдат открити от антивирусната програма и бързо да спрат дейността си или да изчезнат. Такива сложни механизми обаче рядко се срещат в ежедневието. Те се използват от напредналите хакери за специфични цели, пише Kaldata.bg.

Какво да направите, ако телефонът ви бъде хакнат и откриете това?

Ако имате причина да смятате, че вашият мобилен телефон е бил хакнат, най-препоръчителната посока на действие е да възстановите фабричните настройки.

Възстановяването на фабричните настройки ще изтрие напълно паметта на вашето устройство, ще премахне всички потребителски файлове, приложения и персонализация, което ще направи възстановяването на данните невъзможно.

Ако обаче такъв радикален подход не е по вкуса ви, има и други методи:

-Преди да нулирате всичко, опитайте да деинсталирате приложенията, които не сте инсталирали ръчно. Това може да попречи на хакерите да получат достъп до телефона, но шансът е малък. Зловредният софтуер вероятно вече е свършил работата си и премахването му няма да промени ситуацията.
-Инсталирайте антивирусна програма. Това ще помогне за откриване на опасните приложения и процеси и ще защити вашето устройство от бъдещи заплахи.
-Не забравяйте да уведомите вашите контакти, че телефонът ви е джейлбрейкнат. Помолете ги да не отварят изпратените от вашия акаунт съобщения, да не отговарят на исканията за пари, гласуване върху линкове и т.н.
-Всички пароли за акаунтите ви трябва да бъдат променени, включително и тези за самото устройство, социалните мрежи, Apple ID или акаунта в Google, имейл и финансовите услуги.

Най-основното нещо е да не изпадате в паника и да започнете да правите необмислени действия.