Microsoft имат амбициозни планове за бъдещето на Cortana, дигиталният асистент на компанията. Сатя Надела не смята обаче да бори конкурентите тук – Alexa на Amazon, Siri на Apple и Google Assistent. Напротив, той иска Cortana да работи с тях. Това заяви лично изпълнителният директор на Microsoft тази седмица в интервю за The Verge.

Според Надела, Cortana трябва да е достъпен за всеки потребител на Microsoft 365. „Би трябвало да може да използвате Cortana в Google Assistant, да може да го достигате чрез Alexa, точно, както използвате приложенията си на Android и iOS, така че това поне ние виждаме за бъдещето“, обяснява той.

Думите на Надела идват скоро след разкритието на Кевин Скот, главният технологичен отговорник в Microsoft, който заяви, че потребителите на продуктите на компанията да не очакват скоро от Редмънд появата на смарт колонка, подобна на Apple Homepod.

„По отношение на смарт говорителите, ние работим с няколко наши партньори, които работят по няколко неща, задвижвани от Cortana и ние сме супер развълнувани от това. Но не очаквайте продукт, носещ името ни – като смарт говорител – който да дава достъп на потребителите до Cortana“, заявява той в интервю за VentureBeat.

Що се отнася до Надела, думите му звучат логично на фона на настоящата картина. Google споделиха по-рано, че се очаква Assistant да достига един милиард устройства още преди края на този месец. Alexa пък шрисъства на 28 000 устроства, идващи от 4500 компании. Именно и заради това беше обявено миналото лято сътрудничество между Amazon и Microsoft за интеграцията на Cortana и Alexa.