HMD Global продължава да съживява легендарната марка Nokia. И днес ще стане дума не за супер-флагман, а за смартфон, който ще стане най-популярният през този сезон. На цена от около 500 лева, новият Nokia 7.1 притежава двойна камера със ZEISS оптика, чист Android, уникален HDR екран, като на флагманите. Но дали има минуси?

Технически характеристики на Nokia 7.1:

  • Дисплей – 5.84-инчов FHD + (2280 × 1080) 19:9 с прорез, 2.5D извит преден панел Corning Gorilla Glass 3, поддръжка на HDR10;
  • Процесор – Qualcomm Snapdragon 636;
  • RAM – 3 GB или 4 GB LPPDDR4x;
  • ROM – 32 GB или 64 GB разширяема чрез microSD до 400 GB;
  • Камери – две основни:  12-мегапикселова 2PD / AF / F1.8 / 1.28um,  5-мегапикселова BW / FF / F2.4 / 1.12um. Предна:  8-мегапикселова FF / F2.0 / FOV 84 °;
  • Аудио: 3,5-мм аудиоконектор и Nokia OZO audio;
  • Батерия: 3060 mAh несменяема, бързо зареждане, порт USB Type-C (USB 2.0);
  • Връзка: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS/AGPS, NFC;
  • Размери и тегло: 149.7 × 71.18 × 7.99 мм, тегло 160 гр, съотношение на дисплея/корпуса: ~ 80%. Camera bump 1,152 мм;
  • SIM-слот: двойна хибридна:  Dual nano SIM или nano SIM + MicroSD,  модел с една SIM карта: nano SIM + MicroSD;
  • Цветове на корпуса: Gloss Midnight Blue (синьо), Gloss Steel (стомана).

Типичен дизайн и скъпи материали

Първото впечатление за новото устройство на Nokia е, че е приятeн на допир и добре лежи в ръката. Магията се крие е в отличните материали и ергономичния корпус, който не е прекалено широк и обемист, има тънката рамка (с изключение на долната) и красив екран с прорез в стил iPhone X.

Задният панел изглежда стилно, особено ако става дума за телефон в черен цвят. В средата е разположен четецът на пръстовите отпечатъци, а малко по-горе — две основни камери и светкавица, които изпъкват над корпуса.

Отпред всичко е банално: всички производители почти без изключение се придържат към затихващата вече тенденция за наличие на прорез в горната част на екрана. Nokia 7.1 не е изключение и в прореза е интегрирана слушалката и предната камера с допълнителен набор от сензори.

Сред останалите елементи ще споменем наличието на бутон за заключване и такъв за регулиране силата на звука отстрани, USB Type-C отдолу и любимия 3,5-мм порт за слушалки в горния край.

Радостното в случая е, че последния не бе изхвърлен, както направиха други производители. Какво не ни хареса — широката „брадичка“ в дъното, на която все още е нанесено името на бранда. Много производители вече се отказаха от този подход, ограничавайки се само до логото на задната повърхност.

Голям и ясен екран с HDR

В Nokia 7.1 е предвиден качествен дисплей с диагонал 5,84 инча, Full HD+ (2280х2080) резолюция и съотношение на страните 19:9. На пръв поглед дори се създава усещането, че пред Вас е OLED-дисплей. Впечатлението е измамно, защото тук се използва IPS-матрица. Странно би било да очаквате нещо друго от смартфон за 500 лв. Но IPS тук — не е съвсем обичаен.

PureDisplay (така елементът се нарича от Nokia) има добър запас от яркост, но динамичното адаптиране на подсветката и контраста тук работи своеобразно. На теория, яркостта трябва плавно да се увеличава и намалява в зависимост от околното осветление, но в случая плъзгача постоянно скача от страна в страна. Ако се задоволим с ръчните настройки — всичко останало е идеално, още повече, че в областта на ъглите към цветопредаването нямаме претенции.

Отделно се споменава за достойна поддръжка от дисплея на HDR10, която е налична благодарение на допълнителния чип за обработка на изображенията Iris PX8418. Освен това, потребителят не трябва да изтегля готови HDR-видеа: процесорът може да повиши качеството на обикновения SDR-клип до HDR в реално време. Това не го могат дори най-новите iPhone и моделите на Samsung, а да не говорим за смартфоните до 500 лв.

Но какво означава това за собственика? Той може да гледа клипове с висок динамичен диапазон, където картината е контрастна, а цветопредаването — по-ясно. Благодарение на всичко това, гледането на клипове на Nokia 7.1 е много приятно и комфортно.

Слаб, но бърз

Тъй като нашият тестов апарат е от среден клас, той няма под капака си 845-тия „дракон“ от Qualcomm или 8 GВ оперативна памет. Въпреки това, Nokia 7.1 работи на базата на осемядрения процесор Snapdragon 636 — той не е най-мощният, но е достатъчно икономичен чипсет (леко орязана версия на Snapdragon 660). Заедно с това, производителите са добавили и 3 GВ RAM.

В синтетичните тестове, телефонът показа нелоши резултати. Например, в Geekbench 4 той почти достига до 5 хиляди точки, отстъпвайки по производителност на стария флагман Samsung Galaxy S7. В бенчмарка AnTuTu, ситуацията е подобна: смартфонът набра 106 хиляди точки, с което се доближава до най-близките му конкуренти в лицето на Huawei Nova 3i и ASUS ZenFone 5.

Въпреки това, резултатите от тестовете не говорят нищо за действителното положение на нещата. Nokia 7.1 буквално „лети“, приложенията се отварят, а превключването между тях е светкавично. Анимацията е плавна, без насичания и лагове. Дори, вечно затормозяващия магазин Play Market работи бързо.

Съдейки по всичко, това е заслуга на чистия Android 8.1 (или 9 след ъпдейт) — чистата операционна система, която тук идва „от кутията“. Благодарение на нея, смартфона не е препълнен с предварително инсталирани приложения и лаунчъри, чието стартиране запълва паметта и с течение на времето затормозяват работата на апарата.

В този факт има още един плюс — безплатното облачно хранилище Google Photo за снимки и видео. Наистина удобно нещо, ако снимаш много, тъй като пространството на вградената флаш-памет първоначално е малко — 32 GВ. Въпреки, че този проблем бързо се решава със закупуването на microSD-карта.

Между другото, за игрите. Популярният PUBG веднага след инсталацията съобщи, че автоматично поставя най-ниските настройки на графиката — това вероятно е поради не много производителната графика на телефона. Това е така, защото дори и „малките“ игри периодично ни „радват“ със своите лагове. Това се случва рядко, приблизително веднъж на всеки пет секунди, така че забавянията не ни попречиха да заемем първите места. При това, най-новите гонки в Asphalt 9 работят идеално, дори и на максималните настройки.

Двойна основна камера

Nokia 7.1 получи двойна основна камера с Сarl ZEISS оптика. Първият сензор е 12-Мегапикселов с диафрагма f/1.8, а вторият — 5 Mp, който се използва за измерване на дълбочината на снимката. Казано на прост език, втората камера помага да се определят обектите на преден план и да се замъгли фона — в случая правите снимки с ефекта боке.

В действителност, двойната камера наистина успешно се справя с портретите. Задният фон се замъглява добре, а вградения софтуер рядко греши и размазва излишни детайли. Единствената забележка — понякога когато искам по-силно да замъгля фона, софтуерът на камерата не позволява. Въпреки това, за устройство от около 500 лв — резултатът е повече от приемлив, а ние сме доволни.

В обичаен режим, камерата също неочаквано показва много добри резултати. Благодарение на HDR (а той е включен по подразбиране), дори и при облачно време, цветовете се предават напълно реалистично и точно. Особено добре това се вижда на снимките с цветя или други ярки обекти. През деня, детайлизацията на снимките е висока. При това, фазовия автофокус работи бързо, а обектът на снимките не се размазва, което отново е рядкост за наличните в смартфоните от среден клас камери.

При нощните снимки обаче, апаратът се справи доста по-зле, прехваления HDR не спасява особено положението. В условия на слабо осветление, детайлизацията пада значително и се появяват шумове.

Що се отнася до предната камера, то тук производителя е решил да заложи на 8-мегапикселовия сензор: снимките се получават „шумни“, особено ако са заснети в тъмна стая. Но автоматичното ретуширане на лицето ги прави по-красиви.

Между другото, тук е налице една много полезна функция, която вероятно ще е полезна за блогърите и любителите на селфитата: телефонът Ви позволява да записвате видео клипове и да правите снимки с предната и задната камера едновременно чрез опция, носеща името Bothie.

Връзка и безжични комуникации

В Nokia 7.1 са предвидени два слота за операторски карти от стандарта nano-SIM, единият от които почти е сигурно, че ще бъде пожертван за допълнителна памет. И двата слота работят с 4G мрежите, поддържа се LTE от шестата категория с максимална скорост на приемане на данни от 300 Mbps и с всички необходими за коректната работа мрежи в България.

Има всички необходими безжични модули за един съвременен смартфон, с изключение на инфрачервения порт: Bluetooth 5.0 (с aptX), NFC (с поддръжка на Google Pay), двудиапазонен Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac). Навигационният модул взаимодейства с GPS системите (A-GPS), GLONASS и BeiDou. От тяхната работа не можем да се оплачем.

Автономността не е голяма

Вградената батерия осигурява активност от поне един пълен работен ден, само ако апаратът не се използва твърде много за продължително възпроизвеждане на музика чрез Bluetooth и ресурсоемки игри. Устройството работи до 6,5 часа с непрекъснато светнат екран, който като цяло е добре оптимизиран за игри.

Устройството поддържа Quick Charge 3.0 бързо зареждане и е оборудван с подходящ адаптер. През първите половин час, батерията се зарежда от нула до 48%, за един час до 75%, а за пълното зареждане са необходими около два часа.

Обобщение

Nokia 7.1 ни хареса, а причината — страхотното съчетание на цена, дизайн и възможности. В сегмента до 500 лв., нито един не поддържа HDR10, така че качеството и поведението на екрана — отлично. Производителят в случая ни радва и с разпознаваем дизайн, без да пести от обичайните материали — стъкло и пластмаса. Ако липсваше логото на широката „брадичка“ — резултатът от смартфона щеше да е още по-интересен.

Двойната камера неочаквано ни изненада. HMD Global в случая не се повлияха от маркетинговата тенденция и не използваха в смартфона четири обектива, но въпреки това на разположение са два, които осигуряват високо качество на снимките, умерено размазване на фона в режим на отворена диафрагма. Разбира се, от флагманите iPhone, Samsung и Huawei все още е много далеч, но в средния сегмент, Nokia 7.1 може да съперничи с почти всичките си конкуренти.

Положителни черти:

  • Премиум дизайн (стъкло, метал);
  • Голям ясен екран с Full HD+ резолюция;
  • Поддръжка на HDR10;
  • Страхотна двойна камера;
  • Чист Android One;
  • Порт USB Type-C;
  • Цена.

Отрицателни черти:

  • Рамка от двете страни и „брадичка“;
  • Лошо работи в режим на динамична адаптация на подсветката;
  • Слаб процесор;
  • Обичайна предна камера.