Huawei е изправена пред все по-голяма съпротива от страна на американското правителство и други страни, а сега Оксфордският университет се присъедини към нарастващия брой групи, дистанциращи се от компанията. Университетът засега няма да приема стипендии или дарения от Huawei, съобщава The Guardian, като забраната произтича от „обществените опасения, повдигнати през последните месеци около британските партньорства с Huawei“.

Докато нови грантове няма да бъдат приемани от компанията, Оксфорд твърди, че продължаващите проекти, финансирани от Huawei, ще бъдат довършени, а те включват два проекта, вече одобрени от университета, които са получили 692 000 паунда от Huawei.

Напрежението между САЩ и Huawei нарасна през последните години, а тази седмица се твърди, че федералните прокурори са започнали разследване на компанията за предполагаемата кражба на търговски тайни. Финансовият директор на Huawei Менг Ванчжоу, арестувана в Канада миналия месец, също е изправена пред обвинения в измами в САЩ. Американското правителство, позовавайки се на опасения за сигурността във връзка с контактите между Huawei и китайското правителство, забрани на служители, доставчици и агенции да използват устройствата на Huawei. Вашингтон ти забраняват още във военни бази и предупреди жителите на САЩ и други страни да не използват технологията на компанията. Други страни, включително Нова Зеландия и Австралия, също предприеха действия срещу Huawei.

„Надяваме се тези въпроси да бъдат решени скоро и отбелязваме собственото желание на Huawei да успокои правителствата за своята роля и дейности“, се казва в изявление на Оксфорд.

Huawei, от своя страна, продължава да отхвърля обвиненията, че тя е заплаха за сигурността.

„Не бяхме информирани за това решение и очакваме пълното обяснение на университета“, каза говорител на Huawei за The Guardian. „Като частна технологична компания, собственост на служителите си, и със силен опит в научноизследователската и развойна дейност, ние вярваме, че решенията за партньорство, както и научните изследвания, трябва да се основават на доказателства”.